A hangyakolóniák felépítése

A hangyák rendkívül intelligens állatok, akik azon túl, hogy elképesztő hierarchiában élnek, mindezen túl komplett kolóniákat alakítanak ki. A kertben kifejezetten hasznos állatok lehetnek, azonban a lakásban a legtöbb esetben irritáló a jelenlétük, hiszen baktériumokat, betegségeket terjeszthetnek, illetve alapból senki sem szeret együtt élni több tucat apró rovarral.

Kapcsolódó írások

Ha hangyák megjelennek otthonunkban, és szeretnénk kiűzni őket onnan, akkor érdemes azért előtte megismerkedni velük, illetve a hangyakolóniák felépítésével, hogy az irtás módszerei sikeresebbek lehessenek.

A szárnyas hímektől a szárnyas nőstényekig

A hangyák közelebbi megismerésében igencsak komoly nehézséget okoz az, hogy gyakran még egyetlen fajon belül is több, egymástól sokszor elképesztő mértékben elkülönülő változatot különíthetünk el egymástól. Egy fajon belül ugyanakkor egy és ugyanazon kolóniában általában három forma jelenik meg, mégpedig a szárnyas hím, a szárnyas nőstény és a szárnyak nélküli dolgozó vagy munkás. A szárnyas hímek jellemzően karcsú testfelépítéssel rendelkeznek, hosszú csápostorral és összetett szemmel bírnak, amelyek nagyobbak, mint más hangyáké. Rendszerint nagyon rövid életűek, és általában inváziószerűen jelennek meg a lakásban, nagy riadalmat keltve ezzel, holott teljesen ártalmatlanok.

Normális? 😀

A szárnyas nőstények általában addig rendelkeznek szárnyakkal, amíg meg nem termékenyülnek. Természetesen ezután is jól meg lehet különböztetni őket a többiektől, mégpedig a nagyra nőtt tor miatt. Az ilyen megtermékenyített nőstényeket nevezik általában királynőknek is. A királynők sok esetben akár éveken át is élhetnek, ezáltal több hangyakutató megfigyelése szerint vannak egyedek, amelyek akár 10-15 évig is fennmaradnak és szaporodnak. A megtermékenyített királynők minden esetben önállóan nevelik fel családjaikat, amelyekből apránként egy kisebb kolónia, majd egy nagyobb állam is kialakulhat. A hangyaállam élén rendszerint egy rangidős királynő áll, de vannak olyan fajok, amelyek kolóniájában akár 3-4 királynő is megférhet egymás mellett.

A dolgozók

A dolgozó hangyák a megfigyelések szerint nem mások, mint szaporodásra képtelen, szárnyatlan nőstények, akik a termékeny nőstényekkel ellentétben egyszerűbb torral, kisebb összetett szemmel, és hiányzó vagy egészen apró pontszemekkel rendelkeznek. A dolgozók agyveleje rendszerint erősen fejlett az ivaros egyénekhez mérten, ezáltal szellemi képességeik magasabbak, tehát a munkásokat nem kell lenézni, nagyon sokoldalúak, és rengeteg munkát elvégeznek, éppen ezért a lakásokban rendszerint velük találkozhatunk a leggyakrabban.

A munkások mellett ebben a szekcióban néhány hangyafajnál gyakran találkozhatunk úgynevezett katonákkal is, amelyek általában sokkal nagyobb termettel rendelkeznek, de különös tekintettel a fejük és a rágójuk növekedett meg. A katonák általában egészen különféle feladatokat végeznek. A legtöbb esetben teljesen békés életet élnek, és besegítenek a dolgozóknak, így például a magokat gyűjtő hangyák katonái segítenek a keményebb héjú magvak feltörésében, de ha a szükség úgy hozza, akkor megvédik a kolóniát, és szembeszállnak a fenyegetéssel.

A hangyakolóniák felépítése

A hangyakolóniák felépítése

A dolgozók és a katonák rendszerint rövidebb ideig élnek, mint a királynők, de akadnak itt is kivételek. Ott van például a Formica Fusca hangyafaj, amelynek munkásai ideális körülmények között akár hat évet is elélhetnek. A hangyadolgozók egyébiránt rendkívül változó méretekben bukkanhatnak fel. Akadnak Dél-Amerikában igazi óriás hangyák is a Dinoponera Grandis fajban, amelyek nagy fekete, ámde karcsú és fürge hangyák, testhosszuk pedig elérheti akár a 3 centimétert is. Ezzel ellentétben vannak például a forró égövben olyan hangyafajok, mint amilyen a Monomorium Floricola, amely igazi törpe hozzájuk képest, hiszen nagyságuk átlagosan az 1 millimétert is alig haladja meg.

Persze rengeteg kivételt is ismerünk az egyes hangyafajokon belül, ezáltal az imént megnevezetteken felül például hazánkban is él az Anergates Atratulus nevű hangya, amelynek hímje mindig szárnyatlan, és teljesen olyan, mint a nőstény. A Formicoxenus Nitidulus fajban levő hangyák hímje ezzel szemben teljesen olyan, mint a munkások.

Léteznek továbbá olyan fajok, amelynek a nőstényei teljesen törpék, de elég sok olyan hangyafaj is létezik, amelynek kifejezetten óriási a királynője. Utóbbihoz kapcsolódik például a főként a trópusokon megtalálható kóborhangyák faja. Persze vannak átmeneti alakok a nőstények és a munkások között is. Vannak például olyan nőstények, amelyek munkásokhoz hasonlítanak és fordítva. Ez gyakran mutáció során is kialakulhat, és az ok vélhetően az lehet, hogy a nőstények még lárvaként nem kapnak elegendő mennyiségű táplálékot.

A hangyakolóniák felépítése (1 hozzászólás)

  1. tetűvadász
    tetűvadász 2018-06-13 at 23:19 | Reply

    A hangyák a kertben kifejezetten hasznos állatok lehetnek….. ?
    Megköszönném, ha írnátok egy-két példát.

Hozzászólás írása