A napelem és az egészség kapcsolata

A napelemek kapcsán talán igencsak meglepő lehet az egészség kérdését feszegetni, hiszen önmagában inkább a környezettudatosság miatt kerül előtérbe ez a téma, ellenben az elmúlt évek kutatásai alapján egyre fontosabb lesz figyelembe venni a napelem-használat egészségügyi hatásait is, pláne az egészségkárosító szén- és atomerőművek hatásaival szembeállítva.

Külföldön rosszabb a helyzet

Habár hazánkban a probléma egyelőre nem túl jelentős, de sokkal inkább nem kap akkora figyelmet, ellenben az ázsiai országokban, de főként Kínában óriási problémát okoznak például a szénerőművekből származó szennyezőanyagok. Léteznek ma már olyan városok – főként az ipari települések –, ahol a szénerőművek rendszeres áramtermeléséből kifolyólag a szmog jelenléte már extrém veszélyességi szintet üt meg a levegőben az év több napján is, aminek hatására az érintett városokban rendkívüli mértékben megnőtt a tüdő-, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, az asztmával vagy tüdőbajjal születő gyermekekről nem is beszélve.

A napelem megoldást jelentene

A napelem és az egészség kapcsolata

A napelem és az egészség kapcsolata

Habár a kínai vezetés is egyre inkább kezdi megérteni a helyzet súlyát, összességében azonban még mindig nem születtek egyértelmű intézkedések azzal kapcsolatban, hogy az egyébként igencsak nagy teljesítménnyel működő szénerőműveket bezárnák, hiszen az egyre növekvő lakosság igényeit alternatív módszerekkel nem tudnák kielégíteni. Hangsúlyos azonban, hogy ez csak átmeneti állapot, lévén több olyan tervezet is született már arra, hogy alternatív módszerekkel, ezáltal szél-, és naperőművekkel enyhítenék a problémán, de átfogó stratégiai terv hiányában még mindig nincs kézzel fogható megoldás a kínai helyzet enyhítésére.

A világ többi részén, így főként Amerikában és Nyugat-Európában mindeközben egyre határozottabb intézkedések folynak arról, hogy az atom- és szénenergiát mielőbb felváltsa a sokkal egészségesebb nap- és szélenergia. Ez nem csak lényegesen környezetkímélőbb megoldás lenne, hanem az emberek szempontjából egészségesebb is, hiszen csökkenne a levegőbe jutó, számtalan légúti betegségért felelős szén-monoxid és egyéb káros anyag kibocsájtásának mértéke, miközben hosszabb távon anyagi szempontból is jelentős megtakarításra tennének szert az érintett államok.

A napelem és az egészség kapcsolata (1 hozzászólás)

  1. Zoli
    Zoli 2017-06-27 at 20:02 | Reply

    Micsoda dolog ez kérem!! Ezt még az óvodások is tudják !
    Konkrétat kedves blogger !

Hozzászólás írása