A sokoldalúan felhasználható citromsav

A citromsav az egyik legsokoldalúbban felhasználható természetes és egyben szerves savunk, amely gyümölcsökben és zöldségekben található meg a legnagyobb mennyiségben. Az emberiség az évtizedek során számtalan felhasználási módját kísérletezte ki, így sokan ismerik élelmiszerek adalékanyagaként, tartósítószerként, tisztítószerként, de kozmetikai termékeknél is nagyon sokszor alkalmazzák.

A citromsavat fehér, kristályos por alakjában érhetjük el, és ma már a legtöbb élelmiszerboltban fellelhető, de legtisztább formájában bioboltokban és Herbáriákban kapható. Hogy mégis mire használható fel a mindennapokban a citromsav?

Erős vízlágyító

A citromsav sajátos kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, ebből kifolyólag egy igencsak gyenge, szerves eredetű sav, amely ebből kifolyólag kiválóan alkalmazható vízlágyítóként. Képes lebontani a vízben megtalálható fémeket, így kemény víz természetes kezelésére tökéletesen alkalmas.

Természetes tisztítószer

Nagyon sok háztartási tisztítószer még ma is tartalmaz bizonyos mértékben citromsavat, amelyet főként a konyhában és a fürdőszobában nagyon hatékonyan alkalmazhatunk. A citromsav képes kivenni a ruhákból még a legmakacsabb foltokat és a zsíros szennyeződéseket is, miközben kellemes, főként a citromra emlékeztető illata még kellemes hatást is hagy maga után a tisztaság és a frissesség mellett. Erős baktériumölő hatással rendelkezik, aminek köszönhetően fertőtlenítőszerként is rendszeresen alkalmazhatjuk a fürdőben, főként a zuhanyzó, a mosdó és a WC felületein. Önmagában, de főként ecettel vegyítve nagyszerű a vízkőfoltok ellen, de a toalett dugulását is képes elhárítani, savas állaga ugyanis oldja a makacs szennyeződéseket.

Tartósítószer

A sokoldalúan felhasználható citromsav

A sokoldalúan felhasználható citromsav

A citromsav az egyik leghatásosabb tartósítószer, így élelmiszerek és üdítőitalok egyik közkedvelt adalékanyaga, amely tartósítja és ízesíti is egyben a termékeket. Az élelmiszerek címkéjén rendre E330 néven van feltüntetve, tehát ebből is látszik azért, hogy nem minden E-betűs összetevő eredendően rossz (a C vitamin pl. E 300).

Szőnyeg- és kárpittisztító

Ha megfelelő minőségű, a gyógyszerészek által is használt citromsavat tudunk vásárolni, akkor azt 10 százalékos oldatban keverve kiválóan alkalmazhatjuk otthon szőnyegek vagy éppen az autó kárpitjának kitisztítására is. A citromsav nem csak képes kivenni a makacs foltokat, hanem közben eltávolítja a baktériumokat és az egyéb kórokozókat, és friss citromos illatot hagy maga után.

Kozmetikum

A citromsav nem csak tisztítószerekben és élelmiszerekben, hanem kozmetikai termékekben is nagyon gyakran megtalálható, amit elsődlegesen enyhén savas kémhatásának köszönhet. A szer képes a pH-érték kiegyensúlyozására, így például pattanásos bőrre kiválóan alkalmazható, de kézfertőtlenítőként, szappanok és tusfürdők adalékanyagaként is megállja a helyét. A gyakorlatban a legtöbb sampon, tusfürdő, arctisztító és szappan tartalmaz kisebb-nagyobb mennyiségben hagyományos citromsavat.

A sokoldalúan felhasználható citromsav (1 hozzászólás)

  1. Laci
    Laci 2015-11-09 at 12:21 | Reply

    Igen csúnya, sőt veszélyes is lenne, ha lebontaná a fémeket!
    Elégedjünk meg azzal, hogy vízoldhatatatlan vegyületet képez a víz keménységét adó bizonyos fémekkel, íg azok kicsapódnak a vízből, s a víz lágyabbá válik!

Hozzászólás írása