A személyes kapcsolatok hatása az egészségre

A személyes kapcsolatok pozitívan befolyásolják a mentális és a fizikai egészségünket. Életünk során a kapcsolataink száma és erőssége nagy hatással van a jólétünkre.

A Nemzeti Egészségügyi Intézmény tanulmánya azt mutatja, hogy a jó kapcsolatokkal rendelkező embereknél alacsonyabb a szorongás vagy a depresszió aránya. Emellett magasabb az önbecsülésük, az empátiájuk, és ezek a kapcsolatok megbízhatóbbak és együttműködőbbek.

További előnyük, hogy segítenek erősíteni az immunrendszert, csökkentve ezzel bizonyos betegségek hatását, és akár a várható élettartamot is meghosszabbíthatják.

A jó barátságok boldogabbá és elégedettebbé tesznek minket. Van egy további hatása is, mivel a körülöttünk lévő emberek több időt akarnak majd velünk tölteni. Így a társas kapcsolatok pozitív visszacsatolási hurkot hoznak létre, a szociális, érzelmi és fizikai jólét állapotával.

Milyen típusú társadalmi kapcsolataink lehetnek?

Az emberekkel való kapcsolatnak három típusa van:

  • Intim kapcsolatok: olyan emberekkel, akik szeretnek és törődnek velünk, például a család, a barátok és a szerelmek.
  • Kapcsolati kapcsolatok: olyan emberekkel, akikkel rendszeresen találkozunk, és akikkel közös az érdeklődési körünk.
  • Végül a kollektív kapcsolatok: olyan emberekkel, akikkel közös a hobbink vagy valamilyen ideológiánk.

Lehet, hogy a régi barátokra koncentrálunk, és képtelenek vagyunk új emberekkel találkozni. Fordítva is előfordulhat, hogy kerüljük a múltunkból ismert embereket, és olyanokkal akarunk keveredni, akik nem ismernek túl jól. Át kell gondolni, hogy milyen kapcsolatokat szeretnénk kialakítani, akár azért, hogy megerősítsük a már meglévőket, akár azért, hogy új barátokat szerezzünk.

Az igaz barátság mindennél fontosabb, és akár a későbbi szerelmi szálakat is könnyebbé teszi. Sőt, vannak olyan helyzetek, amikor az emberek sokkal jobban megbíznak a barátaikban, és könnyebben elmondják nekik a bajaikat, még akkor is, ha kényes dologról van szó (például az impotenciáról).

Hozzászólás írása