A szerelem hihetetlen hatása az egészségünkre

A kiegyensúlyozott érzelmi alapokra épült szerelem nem csak boldoggá, hanem egészségesebbé is tehet minket. Ha igazán szerelmesek vagyunk, akkor az nem csak lelkileg, hanem bizony testileg is felpezsdít minket. A boldog kapcsolatban élők első ilyen testi visszaigazolása, a vérnyomásban jelentkezik.

Gyakran az eddig szingliként élő felek magasabb vérnyomása is magától beáll egy alacsonyabb, normás szintre. Egy amerikai egyetem neurológusai olyan emberek agyát kezdtél el vizsgálni, akik legalább 15 éve jól működő kapcsolatban élnek. A kutatók arra a meglepő eredményre jutottak, hogy ezeknek az embereknek az agyuk másképp működik mint a többi emberé. Agyuknak az a területe amelyik a fájdalomcsillapításért felelős, sokkal aktívabb mint a szingli embereké. Tehát bizonyíték van arra, hogy egy harmonikus kapcsolatban élő ember kevésbé érzi a fájdalmat.

Az immunrendszerünk is sokkal erősebb, hiszen az oxitocin szint a boldogságtól emelkedik, kevésbé leszünk hajlamosak a szomorúságra, depresszióra sőt még az influenzása is. A házasságban élők sokkal ritkábban lesznek szívbetegek, mint akik esetleg elváltak, vagy egy évek óta megromlott kapcsolatban élnek.

A magány jelentősen csökkenti az élettartamot, hiszen egy egyedül élő idős embernek nincs miért lelkesednie, nincs mellette senki akiért érdemes élnie, aki miatt a teste oxitocint termelne. Egy fiatal, magányos ember sokkal hajlamosabb a depresszióra, több köztük az alkohol- és drogfüggőség is.

A testnek szüksége van a szerelemre

Ha ebben segítségre van szükséged, klikk ide.

Az emberek egyik éltető ereje, motivációja a saját határaik feszegetésében rejlik. Bármennyire hihetetlenül hangzik, ennek egyik módja, ha kapcsolatot létesítünk minél. Vizsgálatok olyan eredményeket mutatnak, mi szerint az emberi lényeknek szükségük van azon képességek birtoklására, melyek elősegítik egy normál kapcsolat működését. Általában olyan személybe szeretünk bele, akit testileg és lelkileg is vonzónak találunk. De ugyanolyan fontos, hogy ezt kölcsönösen érezzük, hiszen könnyen elveszíthetjük a lelkesedésünket a viszonzatlanság miatt.

Nagyon érdekes eredményeket mutatott az a vizsgálat is, amelyik szerint minél extrémebb körülmények között tekintjük meg a kiszemeltünket, annál erősebben fogjuk megélni a vonzalmat iránta. Ilyenek lehetnek a tüntetések, nyilvános szereplések, bulik, rendezvények, hiszen ekkor a testünk alapba egy felfokozott állapotba kerül, így a vonzalmat is sokkal éberebbnek éljük meg.

Külsőnket is befolyásolhatja a szerelem?

A fent említett tényezők miatt, a testünk külsejére is pozitív hatással lehet ez az érzés. Egy tökéletes kapcsolatban elmúlik a szorongás, a depresszió, eloszlanak a lelki eredetű problémák. Ezekkel a gondokkal járó testi tünetek is eltűnnek, vagy nagy mértékben csökkenni kezdenek. Számtalan hölgy szerint a problémás, kezelésre szoruló arcbőre akkor kezdett magától meggyógyulni, mikor szerelmes lett. Ez köszönhető a megemelkedett boldogság hormonnak és a normalizálódott vérnyomásnak.

A gyakori szexuális együtt lét hosszútávon akár 12 évvel is fiatalíthat bennünket. Bizonyára láttunk már olyan 60-70 éves embereket, akik 15 évet is könnyen le tudnának tagadni a korukból. Ha őket kifaggatjuk, szinte biztos hogy egész életükben egy boldog házasságban éltek, ahol az intim együtt létekre is kellő figyelmet fektettek.

Hozzászólás írása