A szerelem nem csak boldoggá, de egészségessé is tehet minket

A szerelem egy fantasztikus érzés, ami boldogsággal és vággyal tölt el minket. Bár vita folyik róla, hogy a szerelem mi is valójában, egy belénk kódolt emberi érzelem vagy csak biológiai folyamatok összessége, mégis mindenki vágyik rá. Talán nem is fontos, hogy tudjuk, mi is okozza valójában, a lényeg, hogy egy mindent elsöprő érzés, aminek számos hatása van a testünkre és a lelkünkre.

A kutatók régóta foglalkoznak vele, hogy milyen hatásai is vannak a szervezetünkre, ha szerelmesek vagyunk.

Sokak számra lehet meglepő, de a szerelem nemcsak boldoggá, de egészségesebbé tehet minket. Természetesen nemcsak a lelki egészségről van szó, hiszen a szerelem számos hormonra is hatással van, amik szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működhessen. A kutatások kimutatták, hogy a szerelemtől hosszabb ideig élünk, de számos szervrendszerünkre gyakorol jótékony hatást, ha szerelembe esünk.

Persze sokan viccelnek azzal, hogy a szerelmi bánat is jótékony, hiszen sok hölgy fogy le ilyenkor, a szerelemnek ennél jóval több pozitív hatása van.

A szerelem egészségünkre gyakorolt hatásai 

A Pittsburgi Egyetem végzett kutatás szerint azok a hölgyek, akik hosszú ideig élnek boldog és szeretetteljes párkapcsolatban, házasságban kevésbé hajlamosak a szív és érrendszeri megbetegedésekre. A szerelem kiegyensúlyozottabbá tesz bennünket, és a vérnyomásunkra is jó hatással van, ugyanis egy hasonló kutatás szerint, a magas vérnyomás is normalizálódni tud, ha szerelembe esünk.

Természetesen a szív és érrendszeri bajokra a szerelem azért is gyakorolhat jótékony hatást, mert kiegyensúlyozottabbá tesz minket, csökkenti a stresszt, ez pedig közvetve ezekre a problémákra is megoldást nyújthat.

A testi bajok mellett természetesen a boldogság és szerelem a lelki betegségek leküzdésében is szerepet játszhat. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt állítjuk, hogy aki szerelmes, kevésbé hajlamos a depresszióra és a szorongásra. Ugyanez igaz a függőségekre, melyeket könnyebben győzünk le, ha szerelmesek vagyunk.

Hozzászólás írása