A szerelem pozitív hatása egészségünkre

A szerelem egy olyan megfoghatatlan dolog, amelynek kémiáját még a kutatóknak sem sikerült pontosan leírniuk, ellenben azt már több tudományos vizsgálat is bebizonyította korábban, hogy a szerelmi kapcsolatok valamiért pozitív hatást gyakorolnak egészségünkre.

Már korábban bizonyítást nyert például, hogy a szerelem segítségével megszüntethető a depresszió, de a stressz negatív hatásai is, hovatovább a betegségből való felgyógyulásra is gyógyírt jelent. Ez azonban még messze nem minden!

Jó hatást gyakorol a vérnyomásra

Holt és Lunstad nevéhez köthető az a tanulmány, amelyből statisztikák révén kiderült, hogy azok az emberek, akik boldog házasságban, tehát szerelemben élnek egymás mellett, átlagosan sokkal alacsonyabb vérnyomással rendelkeznek, mint a egyedülálló emberek, vagy a boldogtalanabb házaspárok. A szexuális együttlétek ezen felül fiatalító hatást válthatnak ki belőlünk, ezáltal egy skót pszichológus kutatásából derült ki, hogy azok az emberek, akik a korukhoz mérten feltűnően jól néznek ki – akár 10 évvel is fiatalabbnak – általában úgy tudják elérni ezt, hogy rendszeres szexuális életet folytatnak párjukkal.

A szerelem pozitív hatása egészségünkre

A szerelem pozitív hatása egészségünkre

A szerelem kémiáját egyébiránt legelőször a New York-i Stony Brook Egyetem kutatói próbálták meg leírni, akik MRI felvételeken keresték a magyarázatot. Nagy megdöbbenésére találtak is, lévén azt tapasztalták, hogy a szerelem bizonyos fázisaiban az emberek agyában komolyabb mennyiségű dopamintermelést vált ki – a tartós kapcsolatban élőknél is megfigyelhető mindezt –, ami a motivációért és az örömérzetért felelős hormon, amely segíti többek között a jó kedélyállapot elérését is. Ezzel a vizsgálattal egy időben hasonló kutatás folyt az Észak-Karolinai Egyetemen is, ahol a szakembereknek sikerült kimutatniuk, hogy a szerelmes emberek agyában sokkal több az oxitocin, vagyis az a hormon, ami felelős a stressz hatásainak enyhítéséhez, illetve a magas vérnyomás csökkentéséhez, de képes javítani a közérzetet, és növelni a fájdalom ingerküszöbét is.

A szex fiatalít

Miután egy skót pszichológus megfigyelésekkel alátámasztotta, egy svéd kutatócsoport konkrét vizsgálatokat kezdett el folytatni azzal kapcsolatban, hogy a szerelem és a rendszeres szexuális együttlét valóban befolyásolja-e korunkhoz mért kinézetünket, ezáltal fiatalabbnak látszunk-e ilyen esetben, mint mások. A kísérletekbe több mint 3500 véletlenszerűen kiválasztott embert vettek be, akikkel kapcsolatban csak annyi volt az elvárás, hogy a valós koruknál fiatalabbnak kellett érezniük magukat. A résztvevőknek ezt követően kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben szexuális szokásaikról kérdezték őket, de szóba került életvitelük és párkapcsolatuk is.

Felmérésből kiderült, hogy bár a fiatalosság megőrzésének legalább 25 százalékát genetikai hatások befolyásolják, a többi azonban életstílusunktól és életvitelünktől függ. Mint kiderült, a rendszeres szexuális együttlétek nem csak fittebben tartották az embereket, hanem átlagosan 5-10 évvel fiatalították meg őket kívülről és belülről egyaránt.

Hozzászólás írása