A zene jótékony hatásai a szervezetünkre

A zenehallgatás nem csak a tinik kiváltsága. Zenét hallgathatunk már egészen baba korunkban, óvodásként, középkorúként és akár idős korban is. A dallamok minden korosztály számára más és más előnyös hatást keltenek. Tudósok megfigyelték, hogy már a csecsemő korban fontos szerepet játszik az életünkben, hogy milyen számokat hallgattatnak velünk szüleink.

A gyermekkorban hallgatott zene ugyanis hatással lehet az egész életünkre. Legyen szó lemezlejátszón játszott zenéről vagy magnó kazettás változatról, esetleg internetről letöltött zenéről, az nagyban hozzájárul a testi és lelki egészségünkhöz. Sokan nem tudják, de a kellemes dallamok képesek csillapítani még a fájdalmakat is és elősegítik a gyógyulási folyamatokat.

Ráadásul testedzés közben óriási löketet adva mozgásra és kitartásra ösztönzi az izmainkat és egész testünket. Nem csoda, hogy az igazi sportolók mindig kedvenc zenéjüket hallgatva készülnek fel a versenyekre.

A zene regenerál, pihentet és csökkenti a stresszt

Egy tanulmány bebizonyította, hogy a lassú zene relaxációs hatása nem csak a mentális higiéniát erősíti, de a sejtregenerálódást is. Egyesek szerint a klasszikus zene a leghatékonyabb módszer a szervezetünk és lelkünk megnyugtatására. Érdekes módon, még a fogyásban is segíthet, hiszen a félhomályban fogyasztott, lágy zenére történő falatozás közben hamarabb elérjük a teltség érzetet. Az iskolások szerint fokozza tanulás közben a szellemi teljesítményüket és képesek jobban teljesíteni nagyobb nyomás alatt is.

Sokan használják a mindennapi életben tapasztalt szorongás, depresszió és stressz leküzdésére is, hiszen a megfelelő zene hallgatása segít elérni a meditatív állapotot és megváltoztatja az agyhullámok sebességét. Ezek a ritmikus ingerek még a migrén és a viselkedési problémák leküzdésében is segítségünkre lehetnek. Zenét hallgatva könnyebben sajátítunk el dolgokat és jobban is tudunk koncentrálni, betegség során pedig enyhíti a rossz közérzetünket is. Ráadásul még szórakoztat is az unalmas utazásaink során.

Hozzászólás írása