Amiről sokan nem is tudnak: a rejtett hasi zsír és annak veszélyei

Ha valaki elhízásról beszél, akkor rendszerint egy erősen pocakos, jelentős súlyfelesleggel rendelkező embert képzel lelki szemei elé. Sokan úgy hiszik, hogy az ilyen típusú és mértékű túlsúly a legveszélyesebb mindközül, azonban egyre több kutatás igazolja, hogy ennél komolyabb problémák is állhatnak a háttérben, így például a rejtett hasi zsír, ami kívülről szinte nem is látható.

Ezért nagyon veszélyes a rejtett hasi zsír

A rejtett hasi zsír, vagy más néven a viszkerális zsír olyan embereknél is jelentkezhet, aki nem rendelkeznek jelentős súlyfelesleggel, éppen csak egy kevéske pocakkal. Ez a zsírréteg ugyanis nem kívül, hanem belül található, nem igazán látható és érezhető, ellenben körülveszi a legfontosabb belső szerveinket, negatívan befolyásolja az anyagcserét és működésüket. Ha túl nagy mértékű ez a belső zsírréteg, abban az esetben az életfunkciókat is negatívan befolyásolhatja, és olyan problémák kialakulását idézheti elő, mint a kettes típusú cukorbetegség, vagy a különféle szív- és érrendszeri problémák.

Amiről sokan nem is tudnak: a rejtett hasi zsír és annak veszélyei

Amiről sokan nem is tudnak: a rejtett hasi zsír és annak veszélyei

Egy angol kutatás világított rá nemrégiben arra, hogy több mint 12 ezer fogyni vágyónak a közel 90 százaléka nem is hallott még korábban a rejtett hasi zsírról, holott az egész kontinensnek már több mint az 50 százaléka kisebb-nagyobb mértékben elhízottnak vagy túlsúlyosnak tekinthető, ezáltal valószínűsíthető, hogy a problémától szenvednek. A felmérésben résztvevő emberek jelentős része, több mint 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy miután a szakértők felhívták rá a figyelmüket, most még inkább szeretnék leadni felesleges kilóikat, és nem azt tartják elsődlegesen fontosnak, hogy karcsúsodjanak, hanem sokkal inkább azt, hogy belső szerveiket ne érje ilyen súlyos és felesleges terhelés.

A Belfastban megtalálható Queen’s University egyik kutatója ebből kiindulva felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbben sajnos még mindig esztétikai problémaként kezelik az elhízást, holott ennél sokkal fontosabb egészségügyi problémaként tekinteni rá

Már egy apró változás is sokat segíthet

Azok az emberek rendszerint mind jelentős mértékű rejtett hasi zsírréteggel rendelkeznek, akik csípőjükön nagyobb mértékű túlsúlyt hordanak. Stefan Jacob professzor, avagy a kutatás egyik vezetője szerint a rejtett zsír mértéke sokkal nagyobb valószínűséggel képes előrevetíteni az idő előtti elhalálozás vagy a súlyosabb egészségügyi problémák esélyét, mint a testsúly.

Ami azonban pozitívum, hogy a rejtett hasi zsír sokkal könnyebben leadható és átalakítható energiává egy kis mozgás vagy életmódváltozás hatására, ezáltal már kismértékű változatás is hozzájárulhat a változáshoz, hovatovább a rejtett hasi zsírréteg kismértékű leadása is jelentős mértékben képes csökkenteni a veszélyes betegséges kialakulását. Ezért nagyon fontos, hogy azok az emberek, akik a házimunkán vagy a sétán kívül nem mozognak semmit, hetente legalább két alkalommal intenzívebb edzésre szánják el magukat, ami megoldást jelenthet a problémára.

Hozzászólás írása