Az idegen nyelvet tanuló embereknél csökken a demencia kockázata

Bizonyára mindenki hallott már arról, hogy egy másik nyelv tanulása az egyik módja annak, hogy megelőzzük vagy legalábbis késleltessük a demencia kialakulását. A demencia a kognitív képességek elvesztését jelenti, és egyik leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

Jelenleg a betegség oka még mindig nem tisztázott, ezért az emberek nem tudnak hatékony intézkedéseket tenni a megelőzésére. A The reader szerint egyes kutatók úgy tartják, hogy az idegen nyelv tanulása segíthet késleltetni a demencia kialakulását. Azokban az országokban, ahol egynél több nyelvet beszélnek, a demencia előfordulása 50 százalékkal alacsonyabb, mint azokon a területeken, ahol a lakosság csak egy nyelven kommunikál, legalábbis erről nyilatkozott egy kutatásokat végző egyetemi professzor.

Az idegen nyelvet tanuló emberek mentális egészsége jobb

Egy új nyelv elsajátítása jelentős pozitív hatással lehet a mentális egészségre, és ennek előnyeit többféleképpen is érezhetjük. Egyrészt segít új emberekkel és kultúrákkal kapcsolatot teremteni, de segít abban is, hogy új kifejezésmódokat találjunk, és új perspektívákhoz jussunk. A mentális egészséggel és a többnyelvűséggel kapcsolatos kutatások szerint az idegen nyelv gyakorlásának számos jelentős előnye van.

A tudatosság fejlesztésétől kezdve a kapcsolatok javításán át a stressz kezeléséig rengeteg előnnyel jár az újabb nyelvek tanulása.

Azoknak, akik idegen nyelvet tanulnak, jobb a fizikai egészségi állapotuk

A második nyelv tanulásának egészségügyi előnye közül az első, hogy növeli az agy különböző területeinek térfogatát! A tudósok 2012-ben felfedezték, hogy a gyakori nyelvtanulás nagyobb hippokampuszt és nagyobb agykérgi vastagságot eredményez. A hippokampusz egy olyan agyi struktúra, amelynek fő funkciója a memória.

Ha tehát szeretnénk javítani a memóriánkon, akkor érdemes új nyelvet választanunk. Az interneten elérhető szótárak és fordítók segítenek abban, hogy hatékonyabbak legyünk ebben.

Hozzászólás írása