Az időjárás hatásai egészségünkre

Általánosságban kijelenthető, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, de minden második ember érzékeny az időjárásra, így sokaknak előrejelzés sem szükségeltetik ahhoz, hogy, hogy milyen idő lesz aznap, vagy az elkövetkezendő héten. Az időjárás változását nagyon sokan megérzik végtagfájdalom formájában, de rengetegen migrént, általános fejfájást, esetleg régi töréseik vagy hegeik viszketését tapasztalják ilyen esetekben.

Ebből kifolyólag tényként kezelendő, hogy az időjárásnak rengeteg hatása van az egészségünkre, és a változás sajnos nagyon sokszor negatív tüneteket szül.

Már a tudomány is igazolta

Az időjárásnak az egészségünkre gyakorolt hatásáról számtalan tudományos kutatás készült már a múltban, hovatovább nagyon sok olyan szaktekintélye is van ennek a témának. Az egyik ilyen Angela Schuh professzor, aki orvos-klimatológusként meri kijelenteni, hogy szervezetünk valóban reagál a különféle időjárási változásokra, tehát nem beképzelt dologról van szó. A professzor Bioklíma – az időjárás hatása az ember egészségére című könyvében azt írta, hogy az időjárás mindig is hatással volt az emberek egészségi állapotára, éppen ezért nagyon fontos figyelemmel követnie mindezt az arra érzékenyek számára, pláne abban az esetben, ha szélsőséges változások vannak kilátásban, legyen szó nagy kánikuláról, vagy erős frontról.

Az időjárás hatásai egészségünkre

Az időjárás hatásai egészségünkre

A felmérések alapján a világon minden második ember kisebb vagy nagyobb mértékben, de érzékenyen reagál az időjárás változására. Bizonyítottan romlik például egy hosszú hideg időszak vagy egy tartós kánikula után a szív- és érrendszeri betegségtől szenvedők, a reumások vagy az asztmások állapota. A professzorasszony szerint erre tudományos magyarázat is van, ezáltal a hideg hatására az emberek vérnyomása lecsökken, a szívműködés is lelassul, és alapvetően változik meg a vérben található zsír mennyisége, tehát aki már átesett egy szívinfarktuson, annak egy erős hidegfront, vagy egy hosszú hideg időszak óriási kockázattal jár. Az emberek többsége ugyanakkor mégis inkább a meleg frontot viseli nehezebben, ezáltal a mozgásszervi problémák közel 90, a fejfájás és a migrénnek pedig legalább 60 százalékát az időjárás melegedése idézi elő.

Az orvosmeteorológia segít

Amennyiben tudjuk azt, hogy érzékenyek vagyunk a frontokra, nyugodtan konzultáljunk erről orvosunkkal, hiszen a tudomány mai állása miatt már nem fog minket nevetve elhajtani. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az orvosmeteorológia megjelenése, ami ma már egy külön szakágnak tekinthető, ugyanakkor még mindig inkább csak általános statisztikákra támaszkodik, és nehezen ültethető át az egész a gyakorlatra, vagy konkrétan egy adott egyénre.

A frontérzékenység kapcsán fontos kiemelni, hogy sokszor valamilyen alapbetegség áll a háttérben, amelynek kezelésével a tünetek enyhülhetnek, vagy akár teljes egészében meg is szűnhetnek. Érdemes tehát mindig orvoshoz fordulni, ha érzékenyek vagyunk az időjárás változására.

Hozzászólás írása