Bőrápolás gyermekek számára

Ha gyermekünk esetleg bőrbeteg, akkor számára kifejezetten sarkalatos pontot jelent a mindennapi bőrápolás. Nem mindegy, hogy milyen kozmetikumokat használunk, és természetesen a tisztítószerek használata is különös körültekintést igényel.

Életkor szerinti követelmények

Más és más ápolásra van szükség az újszülöttek, a serdülő fiatalok és a felnőttek esetében. A tisztító- és ápoló szerek eleve más összetétele segít kiválasztani a legmegfelelőbbet. Az újszülött gyermek bőrének pH értéke a semleges ponthoz közeli, a serdülőkorúak számára azonban már a fokozott faggyútermelés miatt és a bőr savas pH irányába való eltolódása miatt nagyobb gondot kell fordítani a bőrflórára.

Bőrtisztítás

Boldog babafürdetés – fontos a megfelelő fürdetők, samponok körültekintő kiválasztása

Boldog babafürdetés – fontos a megfelelő fürdetők, samponok körültekintő kiválasztása

Fontos, hogy előzzük meg azokat a problémákat, amelyek a hámréteg duzzadásával, és a nedvességleadást akadályozottságával járnak a gyermekek esetében. Az olajokat sem szabad túladagolni, hiszen ez könnyen hőpangáshoz vezethet. A szappanok 8 és 12 pH értékűek, de mostanra a tisztításhoz egyre gyakoribb a folyékony változatok alkalmazása. Ezeknek egyik legnagyobb előnye, hogy nem szárítja annyira a gyermekek bőrét, és sok esetben képesek az illatszerek által kiváltott problémák enyhítésére.

Hypoallergén szerek

A gyermekek számára kifejlesztett kozmetikumok körében szerencsére egyre több olyan terméket találunk, amelyek megfelelő pH tartományúak, vagyis nem irritálnak, és hypoallrgének. Azonban ezek esetében is figyelembe kell vennünk, hogy mennyi ideig vannak kapcsolatban a bőrrel, mert a túl sokáig tartó érintkezés nem kívánt reakciókat válthat ki. A tisztítószereknél szintén hasonló a helyzet: egyre több olyan anyagot vásárolhatunk, amelyek a nyálkahártyák számára is jól elviselhetők, és a természetes savvédő köpeny kialakulását nem zavarja meg, segítve azáltal a védő bőrflóra megjelenését.

Hozzászólás írása