Egészséges egy olyan kapcsolathoz ragaszkodunk, ahol nem szeretnek bennünket eléggé?

Egy kutatócsoport elvégzett egy felmérést, mely során kiderült az, hogy az emberek, akik kapcsolatban élnek, általában boldogtalanok, különböző okok miatt. Nagyon szomorú az, hogy azok az emberek, akik elvileg életük párjával élnek együtt hosszú ideje, valójában nem is boldogok.

Ez akkor is fennáll, ha az illető azt tapasztalja, hogy ő jobban szereti a párját, mint a párja őt. Nem ritka az, hogy az egyik fél nagyobb rajongással áll a másikhoz, a kérdés azonban ilyenkor mindig az, hogy tud-e az illető ezen a dolgon változtatni, esetleg valamilyen módon eltudja- e érni azt, hogy a másik is legalább ennyire ragaszkodjon hozzá.

Ebben a témában nagyon nehéz lenne általános érvényű tanácsokat adni, ám van néhány dolog, melyet megtehetünk annak érdekében, hogy újra boldogok lehessünk egy ilyen kapcsolatban. Első körben mindenképpen a saját helyzetünket kell végiggondolnunk, ahhoz hogy feltérképezzük azt, miért alakult ez így ki a kapcsolatunkban.

Miért kerülünk mindig ugyanabba a helyzetbe?

Amikor egy ember hosszú távon olyan kapcsolatban vesz részt, ahol folyamatosan azt érzi, hogy nem szeretik őt eléggé, ő az aki alul marad, már egyértelműen tudja, hogy valójában ő ragaszkodik jobban a másikhoz. Ilyenkor sokszor előfordul, hogy ezt a dolgot az egyén már korábban megtapasztalhatta, könnyen lehet, hogy ez egy gyermekkora visszavezethető dolog. Ez ugyanis lehet egy jó mélyen bevésődött mintázat is. Előfordulhat az is, hogy pontosan ezt láttuk otthon, és ezért gondoljuk úgy, hogy teljesen normális egy olyan kapcsolatban élni, melybe kevésbé vagyunk szeretve.

Nem ritka az sem, hogy az illető folyamatosan ilyen kapcsolatokba vesz részt. Tehát ez egy folytonosan fennálló, visszatérő gond az életében. Túl nagy rajongással van oda párjáért, és még akkor sem hagy ez nála alább, amikor a másik fél már szinte lerázza őt. Egy kívülálló ember talán jogosan teheti fel magában a kérdést: Ez az ember miért nem menekül az ilyen kapcsolatokból?

A hatalmas rajongás valódi oka

Tipp: segít, ha baj van

A válasz nagyon egyszerű és kézenfekvő is egyben: Azért, mert ez a dolog ismerős már neki. Tudja, hogy az adott szituációkba mi után mi fog történni, illetve hogy hogyan kell viselkednie ilyenkor. Az az érzés azonban, hogy a másik fél is legalább annyira oda van érte, mint ő a párjáért, már egy teljesen új, és idegen érzés. Az emberek pedig valljuk be, az esetek többségében kerülik az új, idegen élethelyzeteket, még akkor is, ha tudják, hogy úgy sokkal boldogabbak lehetnének.

Mivel nem tapasztalták meg, ezért nem is ismerős számukra az, hogy milyen jó érzés szeretve lenni. Tehát annak ellenére hogy valamire erősen vágynak, nem biztos hogy azért tenni is tudnak, hiszen pont az az eszköztár hiányzik amivel azt meg tudják tenni, meg tudják lépni, majd aztán át is tudják érezni annak fontosságát.

Hozzászólás írása