Életmód és szerelem

A szerelem és szexualitás tinédzserkortól kezdve fontos velejárói életutunknak. Megtalálni az első szerelmet, túl lenni néhány szakításon és tapasztalatszerzésen, kikötni valaki mellett, akivel szeretnénk leélni életünket a legfantasztikusabb dolgok közé tartoznak.

Addig, amíg szexuálisan aktív felnőttkorunk első néhány évtizedében a szerelem és az aktív szexualitás kéz a kézben járnak, addig a későbbiekben, az ötvenes-hatvanas évekbe lépve porszem kerülhet a gépezetbe különféle problémák, egészségügyi gondok, pszichikai rendellenességek formájában.

Életmódváltással a szerelemért

A potenciával kapcsolatos problémák javarészt olyan betegségek okozzák, amelyek a gyógyszeres kezelés mellett életmódváltással kordában tarthatók, sőt, akár tünetmentessé is válhatunk, ha megfelelően étkezünk, odafigyelünk arra, hogy minőségi alvásban legyen részünk, betartjuk a javasolt mozgásformákat – ez pedig azt jelenti, hogy újra visszatérhet hétköznapjainkba a szerelmi örömszerzés, hiszen a merevedési zavar nem állja többé útját az aktív együttléteknek.

A dohányzás szűkíti az ereket, így gyakran az évekkel később diagnosztizált érszűkület első jelei közé tartozik az időnkét fellépő merevedési zavar.

Lelki jóllét

A fizikai egészség mellett kiemelt fontossággal bír a lelki egészség is. Vizsgálatok kimutatták, hogy lelki leterheltség is okozhat potenciazavarokat, habár kisebb mértékben, mint a szervi elváltozások, de semmiképp sem elhanyagolható a hatása.

Legyen szó közeli hozzátartozó haláláról, frusztrációt kiváltó élethelyzetekről, vagy arról, hogy párunktól, környezetünktől nem kapunk elegendő figyelmet vagy megértést, érdemes odafigyelni arra, hogy pszichésen is törekedjünk az egészséges életmódra.

Ha megismerjünk önmagunkat, és tisztázzuk magunkban, mire van szükségünk, társunkkal való kapcsolatunk és szerelmi életünk is nagy mértékben javulhat.

Hozzászólás írása