Használt matrac – Spórolás vagy egészség?

Sajnos még mind a mai napig dívik, hogy az albérletbe költözők az albérletben már ott lévő ágyat, matracokat használják. A többgyerekes családoknál pedig szokás a kisebb ágyat matraccal együtt átcsoportosítani a kisebb gyerek számára. Egyik sem egészséges megoldás, több okból sem.

A használt matracok káros hatásai

A matrac egy személyes használati tárgy, ahogy a ruháink, cipőink, törölközőnk, fésűnk, fogkefénk, ágyneműink. Ezeket a dolgokat sosem szabadna közösen használni, mert bár senkit sem gyanúsítanánk koszossággal, az emberi test működés mindenkinél eredményez szennyeződéseket, sajátságos testnedv összetételt. Matrac esetén ezek kívül még más tényező is ellenzi, hogy egymásért vagy főleg idegenét használjuk.

Igaz, hogy albérletbe költözve sok esetben nincs keret új matracokra, de a lehető legrövidebb időn belül érdemes orvosolni a problémát. Ugyanígy, a gyerekek egészségének érdekében fontos, hogy mindenki új, számára választott matracon aludja át az éjszakát, a délutáni szundikat.

Arról már írtunk, hogy a szállodai matracokkal mennyi súlyos probléma lehet, és nagyjából azok a gondok itt is jelentkezhetnek. No de itt még annyival rosszabb (sokkal rosszabb) a helyzet, hogy ezeken a használt matracokon nem csupán egy agy két éjszakát, maximum egy hetet töltünk.

Használt matrac – Spórolás vagy egészség?

Használt matrac – Spórolás vagy egészség?

Ezeken a matracokon alszunk hosszú hónapokig, évekig, míg el nem költözünk, míg el nem kezd fájni nagyon a hátunk, derekunk és rá nem jövünk, hogy a matrac az oka, vagy pedig gyerekként ki nem nőjük a nagytesótól, unokatesótól megörökölt fekvőbetétet. Sőt! Az is előfordulhat, hogy a használt matrac piszkos, dohos és rossz szagú, de eleinte kisebb mértékben, majd később ezek a tulajdonságok egyre inkább kiérződnek belőle.

nem kell megvárni, míg a matrac hátfájást okoz, bőrproblémákat, irritációt, nagyon rossz esetben fertőzést okoz vagy egyszerűen csak gusztustalanná válik ráfeküdni. A spórolás elé kell helyezni a tisztaságot, a higiéniát, az egészséget, hiszen mennyivel jobb akkor kiadni az új matrac árát, ha már megvan a baj is mellé, sőt, ha már nagyobb összeget költöttünk fájdalomcsillapítóra, kenőcsökre, orvosra?

A használt, kifeküdt matrac már néhány éjszaka, sőt egy éjszaka után is hátfájást okoz. Mellette rossz alvást, éjszakai ébrenléteket eredményezhet, melynek beláthatatlan következményei vannak.

Aki rosszul alszik, lassabban, kisebb hatékonysággal regenerálódik, immunrendszerének védekezőképessége csökken, szervezete nem képes megfelelően feldolgozni a tápanyagokat és kiválasztani a méreganyagokat, ingerlékeny és akár depressziós lehet, főleg, hogy személyes kapcsolatai és fizikai, szellemi teljesítőképessége is nagymértékben romlik. Ezek elkerülése végett érdemes saját és megfelelően kiválasztott matracon álomra hajtani fejünket.

Hozzászólás írása