Hátfájás a sok traktorban üléstől?

Ha valaki gazdálkodik, számos munkaórát tölthet a különböző mezőgazdasági gépeken, mint a traktor vagy a kombájn. Számos kérdőív és vizsgálat foglalkozott már vele, hogy a traktorozás mennyire ártalmas vagy veszélyes az egészségre, hiszen a gazdálkodók körében gyakori a csont- és az izomrendszeri megbetegedés.

Ezek a tanulmányom mind azt vizsgálták, hogy a traktorvezetésnek van-e köze a betegségek kialakulásához. Persze sokan erre csak legyintenek, hogy inkább belemagyarázásról van szó, mint tényekről.

Lássuk, mire is alapozzák ezen állításokat a tanulmány vizsgálói. A hát alsó részében kialakuló panaszok természetesen több mindentől is megjelenhetnek, amit az életviteltől a genetikai adottságokon át sok minden befolyásolhat. Ugyanakkor a hátpanaszok kialakulása, és a nehéz fizikai munka és a teljes testet érő vibrációs hatás között bizonyíthatóan van összefüggés.

Mivel egy traktorvezető hosszú ideig ül egy helyben, miközben a testét vibrációs és csavaró hatás éri, ez növelheti a hát alsó részének terhelését és a csípőfájdalom kialakulásának kockázatát.

Tényleg van összefüggés a hátfájás és a traktorvezetés között?

A vizsgálatok és tanulmányok elvégzésére sajnos kevés adat áll rendelkezésre. Ugyanakkor az elmúlt évtizedekben sok gazdálkodó szenvedett csípőízületi gyulladásban.

Azoknál a traktorvezetőknél, akik már fiatal koruktól fogva vezetnek mezőgazdasági képeket, és nehéz fizikai munkát végezni, idősebb korukra számottevően nagyobb a csípőízületi gyulladásos megbetegedés.

Az elvégzett tanulmány során közel 3000 gazdálkodót kérdeztek meg, és mérték fel a traktorozási szokásokat. A megkérdezettek 60%-a adott választ.

A beérkezett adatok alapján természetesen nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a farmerek háta csak és kizárólag a traktorvezetéstől fáj. Hiszen ha valaki gazdálkodik, rendszeresen végez nehéz fizikai munkát, és nem csak a traktoron ücsörög egész nap.

Azonban bizonyítást nyert, hogy a traktorvezetéssel eltöltött munkaórák kockázatot jelentenek ezen megbetegedések kialakulásában, és a tanulmány ennek veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Persze nem arról van szó, hogy a gazdák ne vezessenek traktort, inkább csak figyelmeztet, hogy aki sokat időt tölt mezőgazdasági gépek vezetésével, fordítson figyelmet az ilyen jellegű betegségek megelőzésére is, például egy jól megválasztott traktorülés megvásárlásával.

Hozzászólás írása