Hogy legyenek vakító fehér fogaim?

Érthető módon a fehér fog iránti igény egyre jobban növekszik. Az ápolatlanság, igénytelenség hatását sugallhatják az elszíneződött fogak. Ezzel szemben egy fehér fogsor önbizalmat az mindenkinek, és a jó ápoltság hírnöke. Mégis a megfelelő fogmosás mellett is kialakulhatnak ilyen elszíneződések.

Sokan legyintve nyugtázzák magukban, hogy „édesanyámtól örököltem”. A sárgás szín okozója minden esetben a fogkő, ami a lepedék elmeszesedésével keletkezik a fog felszínén. A fogaink fehérségét szabad szemmel nem látható pigment részecskék adják, amelyek a fogzománc anyagában találhatóak meg. A fehérítési módszerek nagyobb része ezeket a részecskéket veszi célba.

Ahogy idősödünk, úgy vagyunk hajlamosabbak a fogak esztétikai romlására, elszíneződésére. Igyekezzünk kerülni a mesterséges színezőanyagokat tartalmazó ételeket, italokat, mert ezek miatt is elkezdődhet a színeződés. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a vörösbort, a fekete kávét, a kólát, a gyümölcsteákat érdemes kerülni. Sőt vannak olyan betegségek amelyek mellékhatása ami miatt a fogak felszíne elkezd sárgásabb színt felvenni, sőt gyógyszerek miatt is észleltek már ilyen gondot. A dohányzás miatt nikotinos és kátrányos réteg képződik a fogfelszínen. Ez egyenes utat jelent a fogkő letelepedéséhez.

Létezik házi fogfehérítés?

Interneten böngészve iszonyat sok házi praktikát találhatunk ami elméletileg fehérítik fogainkat. Lehet hallani szódabikarbónás kezelésről, citromsavas fogmosásról, ecetes áztatásról. Ezeket kicsit átgondolva is hanyagolnunk kell. Nem érdemes kockáztatni, hiszen ezek az anyagok a fogak külső rétegét megmarják, teljesen kimarhatja a fogínyt.

A fogászati rendelőben történő fogfehérítés semmilyen veszélyt nem jelent sem a fogszerkezetnek sem a fogínynek. Mellékhatások nélkül nyerik vissza a fogaink fehérségét. Akár 4-5 réteggel is világosodhat a fogfelszín. A rendelői fogfehérítés alapja egy speciális hideg fény eljárás. Ez nem rongálja a fogakban futó idegeket és a pluszban alkalmazott fogfehérítő gél sem rongálja a zománcot, nincs rá károsító hatása.

Hozzászólás írása