Hogyan terjedtek el a szövegkiemelők?

Mindenki látott már szövegkiemelő filcet, melyről talán biztosra állíthatom, hogy egy diák tolltartójából se hiányozhat a felső tagozatban. Ez lényegében egy olyan típusú filctoll, mellyel a tankönyvben, vagy éppen a füzetben kijelölhetjük a tananyag fontosabb részét, hogy később, tanulás során leginkább csak a lényeget kelljen átolvasnunk.

A szövegkiemelők megálmodásakor a gyártók arra törekedtek, hogy egy olyan színes filcet hozzanak létre, mely alatt nem válik egyszerűen olvashatatlanná a szöveg. Az írószerek között ez a harmadik leggyakrabban használt eszköz, mely ma már rengeteg színben megtalálható.

Biztosan mi is voltunk már olyan helyzetben, hogy rövid idő alatt kellett megtanulnunk a leckét, ami akár több oldalnyi is lehet egy tankönyvben. A több oldalnyi szöveg többszöri átolvasása igen fárasztó és sokáig is tart, ezért ilyenkor jön jól egy színes kiemelő filc, melynek segítségével kihúzhatjuk csak a lényeget a leckéből. Így később, vagy óra előtt már csak azokat a sorokat kell átfutni, mely ki van emelve. A szövegkiemelőket 1990-es évek elején kezdte el gyártani Hi-Liter néven a The Avery Dennison Company.

Ma már rengeteg méretű, márkájú és filcvastagságú szövegkiemelőt tudunk vásárolni. Általában a diákok meg sem állnak egy színnél és manapság már nem a rikító, neon ságra és neon zöld a legmenőbb, inkább keresik a divatos halvány, pasztellszíneket a szövegkiemelő filcek között is. Az árak nagyon változóak, lehet már nagyon olcsón is szövegkiemelőt kapni, ám van, hogy ennek a minősége is silány, átáztatja a lapot és hamar kiszárad. Léteznek olyan kiemelők, melyeket azzal reklámoznak, hogy nem szárad be kupak nélkül sem, illetve egyedi testformával rendelkezik, mely csúszásgátló fogófelülettel van ellátva, de találhatunk olyat is, melynek gyümölcsös illata van. Érdemes ezeket több darabos csomagokban megvásárolni, hiszen így sokkal gazdaságosabban lehet egy egész készletünk.

Hozzászólás írása