Így teremtsd meg az egészséges beltéri klímát otthonodban

Noha az európai emberek többsége szabadidejének 90 százalékát otthonában, a négy fal között tölti el különféle hétköznapi elfoglaltsággal és hobbival, összességében mégis csak nagyon kevesen figyelnek oda arra, hogy mindig megfelelő legyen a levegő minősége a lakásban. Márpedig számtalan kutatás bebizonyította már, hogy a lakásban keringő levegő tisztasága nagyon szoros összefüggésben áll egészségi állapotunkkal, egyszóval minél kevesebbet szellőztetünk, illetve minél kisebb figyelmet fordítunk ennek, annál nagyobb valószínűséggel leszünk betegek.

Az alábbiakban 10 hasznos tanácsot adunk azzal kapcsolatban, hogy miként teremtsünk egészséges beltéri klímát saját otthonunkban!

1. Mivel a hidegebb időszakokban, avagy a fűtési szezon kezdetén sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki otthonunkban páralecsapódás – ami a rendkívül káros penészgomba megjelenését eredményezi –, fontos hogy az átlagosnál is többször szellőztessünk. Amennyiben ugyanis odakint már 10-15 Celsius fok alá esett a hőmérséklet, a belső helyiségek páratartalma csökken, ami sem egészségünknek, sem a szennyeződések kialakulásának nem kedvez hosszabb távon.

2. Télen is fontos szellőztetni, és mivel egy nagyobb átszellőztetés kellemetlen lehet, ezért ajánlatos inkább rövidebb időszakokra, de többször kinyitni az ablakot. Ha ablakot nyitunk, huzattól függően 5-20 percen belül távozik a lakásból az állott levegő, ezt tehát vegyük figyelembe.

3. Minden ébredés után az egyik első dolgunk a hálószoba kiszellőztetése legyen, akárcsak a munkából való hazaérkezés után is, hiszen a lakásban ilyenkor nagyon állott, szennyeződésekkel teli a levegő.

Így teremtsd meg az egészséges beltéri klímát otthonodban

Így teremtsd meg az egészséges beltéri klímát otthonodban

4. Minden főzéskor nyissunk ablakot a konyhában – télen legalább a főzés végén szellőztessünk ki alaposan –, és étkezés után is szellőztessük át a teljes lakást, ami nem csak a kellemetlen szagok miatt lesz fontos.

5. A takarítást soha ne zárt ablaknál tegyük, a por ugyanis a szennyezőanyagokkal együtt ugyanúgy ott marad a lakásban. Nyitott ablaknál ez a veszély kevésbé fenyeget!

6. Minden este, lehetőleg lefekvés előtt 1-2 órával nyissuk ki az ablakot és szellőztessünk ki néhány percre. Ezzel nagymértékben javíthatjuk alvásminőségünket is!

7. Zuhanyzás után azonnal érdemes kiszellőztetni, de ha esetleg hideg van, vagy nincs ablak a fürdőben, akkor töröljünk szárazra minden nedves felületet, a csempétől a padlóig.

8. A mosott ruhát csak végső esetben teregessük ki a lakásban, hiszen ezzel pára képződik, ami pedig megfelelő táptalajt nyújt a penészedésnek.

9. Ügyeljünk arra, hogy főzéskor mindent fedő alatt készítsünk, ami nem csak energia-megtakarítást jelent – az ételek gyorsabban elkészülnek –, hanem megakadályozzuk, hogy kellemetlen szagok és összetevők jussanak a lakás levegőjébe.

10. Ha tehetjük, soha ne állítsunk a külső falak mellé bútorokat, vagy csak a falaktól megfelelő távolságra. Az ilyen környezet ugyanis ideális a penészedéshez.

Hozzászólás írása