Készüljünk fel a kullancsok elleni csatára

A kullancsok minden újra és újra támadásba lendülnek, aminek gyakran a gyerekek látják kárát. Amikor nincsen fagyos, hideg tél, akkor nincs, ami kiirtaná őket, és tavasszal újult erővel jelennek meg. Aztán megérkeznek a nyarak, a strandszezon, a kirándulások, és sajnos még a babakocsi sem fogja megvédeni a piciket a nyakukba potyogó kullancsoktól.

Nem érdemes azonban télen sem fellélegezni, mivel most jött el az ideje annak, hogy megtegyük a megfelelő lépéseket és óvintézkedéseket a következő évre.

  • Kullancscsípés esetén nem mindig kell azonnal orvoshoz rohanni, magunk is meg tudjuk oldani a problémát. Ehhez azonban az kell, hogy az otthoni gyógyszeres dobozban legyen egy kullancscsipesz. Amennyiben eddig nem volt, most pótolhatjuk a vásárlást.
  • Amikor a kullancs a bőrbe fúródik, akkor el kell kerülni az összenyomását. A Lyme-baktérium leginkább az állat gyomrában van, így a csavargatással, kaparással és dörzsölgetés csak a fertőzés kockázatát növeljük.
  • Sokan úgy tartják, hogy a fej nem maradhat a bőr alatt. Azonban, ha ez mégis megtörténik, akkor a szervezetünk pár nap alatt kilöki magából. Legyük türelmesek, ne kezdjük el feleslegesen piszkálni.

  • Ha megtörtént a csípés és a tettes eltávolítása, akkor a következő hetekben ellenőrizzük le a tett helyszínét, tehát a bőrt. Amennyiben elváltozást tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz. Fontos, hogy a csípés helyét hagyjuk békén, ne kenjük be olajokkal és fertőtlenítőszerekkel sem.
  • Ma már lehet kapni olyan készítményeket, amik a kullancs elriasztására szolgálnak. Ezek sokszor a szúnyogok ellen is védenek, azonban csak 6 hónapos kortól ajánlott a használatuk. A babákra mindig fordítsunk nagyobb figyelmet, és válasszuk meg gondosan az öltözéküket. Ha árnyékos helyen tartózkodunk, és a gyerek sokat játszik az udvaron, akkor a rendszeres fűnyírás nagy segítség lehet.

Ha biztosra akarunk menni, akkor bevetjük az elektromos rovarírtókat és a kullancsriasztókat is, így az egész család biztonságban tud a szabadban tartózkodni. Most jött el az ideje a vásárlásnak!

Hozzászólás írása