Koronavírus (COVID-19) – Története, megelőzés, védekezés ellene

A kínai új év fordulatot jelentett mindenkinek az életében. Az Európa szerte lakó kínaiak haza látogattak, hogy együtt töltsék az ünnepet a családjukkal, azonban a vírus olyan méreteket öltött, hogy sokan nem jöhettek vissza, hanem karanténban ragadtak. Olyanok is voltak, akik már visszatértek a családlátogatásból Európába, beengedve a vírust, amely heteken belül az egész világon elterjedt.

A januári események

Január közepén Franciaországban jelentek meg az első betegek, bár ekkor még nem jelentett globális problémát.

Folytattuk a mindennapokat, néha olvastuk a kínai híreket. A német turisták Spanyolországba is eljuttatták a betegséget, azonban mivel visszavezethető volt a fertőzöttek története, nem terjedt el különösképpen. A világ figyelt, Kína lassan teljesen leállt, beszüntette a munkákat, így több európai cég is megérezte a hatását. Az emberek rasszizmussal közeledtek az ázsiai származásúak felé, a világ minden tájáról lehetett hallani panaszokat. Németországban is megjelentek az első betegek.

Februárban megjelent Európában is

Amikor a COVID-19 nevet kapott betegség átlépte a határokat, január 31-én megjelent Olaszországban. Közben a Kína közelében lévő országok bejelentették az első határzárakat. Ekkor Kína már meghaladta a 14.000 beteget, akikből 300-an életüket vesztették, 1000-en pedig súlyos állapotban voltak. Februárban megkezdődött a külföldiek kimenekítése és hazaszállítása. Ekkor történt, hogy egy hatalmas óceánjárón is felütötte fejét a betegség, így az egész karantén alá került, ahol a fertőzöttek száma megállíthatatlanul növekedett.

A koronavírus egy már létező fogalom, hiszen hét fajtáját ismerjük, amikből némelyek veszélyesebbek. A COVID-19 egy állatról került át az emberre, és a légutakat támadja meg. Az idősek és a krónikus betegségben szenvedők fogékonyabbak lehetnek rá, a gyerekek például akár lábon is kihordhatják, ezért veszélyes hordozók. A lappangási időről különböző információk vannak, a becslések szerint két hétig tart, mialatt a fertőzött ugyanúgy tovább adhatja másnak. A légúti tünetek eleinte hasonlítanak az influenzára, lázzal, fáradsággal, köhögéssel és légzési nehézségekkel jár, azonban sokkal súlyosabb annál.

Lappangási időben is fertőz

Miután Kína a határait, és egész tartományokat vont karantén alá, a szakmai szervezetek úgy reagáltak, hogy elkészítették a tesztet, hogy minél gyorsabban ki lehessen mutatni a fertőzést a betegeknél. A világ összefogott, hogy maszkokat, gumikesztyűket és más orvosi ellátást küldjenek Kínába, azonban gyorsan fordult a helyzet. Amikor elérte Olaszországot, egyik napról a másikra duplázódni kezdtek a megbetegedések számai. Azok a turisták, akik Olaszországban tartózkodtak, hazamenetelükkor magukkal vitték a fertőzést, így hamarosan megjelent szinte mindegyik európai országban.

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, megállítása egyetlen mód van, a nulla kontaktus. Legalább 1 m-es távolságot kell tartani ember és ember között, kerülni a köhögést, tüsszögést. A rendszeres kézmosás a kulcs a megelőzésben, ami képes megölni a vírusokat. Elegendő egy fertőzött tárgyat megérinteni, majd megigazítani a szemüveget, vagy megfogni a hajunkat, és máris a betegek sorában tudhatjuk magunkat. Üveg, fém és műanyag felületen is megmaradnak, hőmérséklettől függően órákig vagy napokig képesek fertőzni.

A márciusi adatok rémisztőek

Márciusban az események nem várt fordulatokat vettek. Miközben Kína javulást mutatott, addig Olaszországban a fertőzések száma is növekedni kezdett. Ezzel párhuzamosan Iránban és Spanyolországban is elkezdődött a verseny az idővel, hamarosan azonban mindegyik ország a határok zárása mellett döntött. Olaszországban a fertőzöttek száma már átlépte a 35.000-ret és a halottak száma túllépte a kínai áldozatok számát.. Ezután Irán következik 18.000 fertőzöttel, amit Spanyolország követ 17.000-rel. 10.000 körüli megbetegedést jelentettek Németországból, Angliából és Franciaországból is.

A gyors terjedés miatt sok országban lezárták a határokat, Olaszország és Spanyolország a franciákkal együtt teljes karantén alá került. A kijárási tilalomban csak vásárolni lehet menni, és a megmaradt dolgozók a munkahelyükre. Sok helyen a katonasági is besegít, és nagy összegű pénzbírságokkal büntetik meg a törvényszegőket. Eközben világszerte megkezdődött a harc a boltokban található öblítő szerekért, kéztisztítókért és élelmiszerekért, annak ellenére, hogy a boltok továbbra is nyitva állnak.

Legjobb védekezés a megelőzés

A megelőzésre a legjobb lépés otthon maradni. Sokan a munkájukból kifolyólag nem bírják megtenni ezt a lépést, azonban, akik megtehetik, maradjanak a falak között. Mivel a fertőzés nagyon könnyen elkapható, az utcán mozgó emberek nagyobb veszélynek vannak kitéve. Az otthon maradás életet ment, ugyanis egy fertőzött minimum hármat fog elfertőzni a betegség lefolyása alatt.

Jelenleg nem létezik gyógymód a koronavírus kezelésére, bár vannak vakcinák próba fázisban. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy nem megyünk ki a szabadba, nem tartunk társas összejöveteleket, és nem érintkezünk az ismerőseinkkel. A rendszeres kézmosás és fertőtlenítés hozzásegít a vírus elkerüléséhez.

Tájékoztatás

Az itt megírt tartalom nem minősül hivatalos információnak, az interneten található adatok alapján lett összeállítva. A koronavírus hivatalos tájékoztató oldala a koronavirus.gov.hu

Hozzászólás írása