Mennyire egészséges egy könnyűszerkezetes házban lakni?

A környezettudatosság egyre nagyobb teret hódít manapság, ennek jegyében pedig a könnyűszerkezetes házaik is egyre népszerűbbek. A készházak, ha minőségi és megbízható céget választunk, akkor minőségi természetes alapanyagokból készülnek, ami komoly előrelépés az élhető környezet kialakítása felé.

Érdekes kérdés azonban, hogy ezek a házak mennyire egészségesek. A téglaházakkal kapcsolatban számos olyan szigetelés és egyéb megoldás látott napvilágot az elmúlt években, melyről kiderült, hogy meglepően kártékony az egészségünkre nézve. 

Itt van mindjárt a példa kedvéért az azbeszt, amiről kiderült, hogy a tüdőrák kialakulásának egyik fő okozója, pedig régen nemcsak ipari felhasználása volt ismeretes, hanem a lakóházak szigetelésében is megjelent. Manapság már tiltják a használatát, és ahol még található, onnan javasolják az eltávolítását. Ez talán az egyik veszélye, ha használt ingatlant vásárolunk, mert sosem tudhatjuk, hogy mit rejtenek a falak. De nemcsak az azbeszt, hanem más szigetelési megoldások is okozhatnak például allergiát. 

Könnyűszerkezetes házakkal az egészséges lakókörnyezetért 

Bár a téglaházak esetén is törekednek már arra, hogy a lehető legegészségesebb legyen, a könnyűszerkezetes házak ebben az esetben előrébb járnak. Eleve az, hogy a készházak természetes anyagokból készülnek, már egy komoly lépés az egészségünk megőrzése felé.

A készházak szigetelése garantálja a klímakomfortot, meglehetősen energiatakarékosnak mondható, és természetesen a szigetelés nem ártalmas az egészségünkre nézni, mint a téglaházak esetén számos megoldás. Nem kell egyből a tüdőráktól félni, az allergia és az asztma is megkeserítheti az életünket. 

A készházak esetében a természetes anyagok garantálják, hogy egészséges házról van szó, de nem feltétlen kell itt megállnunk, ha az egészségünkről van szó. Számos megoldás létezik már, mellyel egészségesebb levegőt biztosíthatunk otthonunkba, amit a ház tervezésénél jelezhetünk, és már eleve beépítésre kerülhet, hiszen a standard kész házak is alakíthatóak az igényeink szerint.

Hozzászólás írása