Milyen cipőt válasszunk a számtalan lehetőség közül?

A női cipőknek sok rabja van. Olyan óriási gyűjteményeket is képesek egyes hölgyek felhalmozni, melyet egy év alatt sem tudnának viselni, ha minden nap mást is húznának a lábukra. Persze egy átlagos magyar nőnek azért ennyi cipője nincs, de azért valljuk be, hogy a gardróbok és a cipős szekrények jelentős részét azért mégis csak a hölgyek lábbelije foglalja el.

A cipő mánia tehát elsősorban a nőket érinti, de a férfiak körében is fel-fel üti a fejét. Azonban attól, hogy egy cipő szép, még nem biztos, hogy egészséges is.

Orvosi szemmel megvizsgálva a mai különböző márkákat és cipőket, rájöhetünk, hogy sokféle típus nemcsak, hogy nem tesz jót az egészségünknek, de kimondottan károsan is hat rá ha huzamosabb ideig viseljük őket. De vajon mit mondanak a doktorok, hogy mit érdemes hordanunk? A női cipő, a bokacsizma, a magassarkú, a szandál, a papucs vagy a sportcipők között mi a különbség egészségügyi szempontból?

Ilyen az egészséges cipő az orvosok szerint

Bár ma már inkább a divat és nem a praktikum dönt helyettünk, ha cipőt vásárolunk. Pedig a lábunkon viselt cipő sok mindenért felelős, nem csak a talpunkért. Az ideális cipőnek a terhelés egyenletesen kellene eloszlatnia a sarok és a két szélső lábujj tövénél, úgy hogy kedvezzen a láb boltozatainak.

A megfelelő cipő a bokát is jól tartja, ezért maximum 4 centiméter magas sarok megengedett a szakértők szerint. A talp legyen rugalmas, hajlékony, hogy ne szorítsanak és az izmok is dolgozhassanak a lábunkban.

Természetesen egy-egy alkalomra vehetünk fel kényelmetlen cipőt, ha már „illik”, de hosszú távon nem megoldás szorongani és lábujjhegyen állni egész napokat. Ráadásul különböző cipők illenek a sportoláshoz, a sétához, a munkához és minden más élethelyzetünkhöz is. Az orvosok ezért azt javasolják, hogy mindig olyan cipőt válasszunk amiben a járásunk ruganyos maradhat és a lábunk jól érzi benne magát, ízületeink pedig akár nagyobb terhelés után se fájjanak miatta. A márka pedig nem minden, de mint minden másnál itt sem érdemes spórolnunk az egészségünkön.

Hozzászólás írása