Milyen hatása van az egészségünkre a költözés?

Az egészség a legfontosabb, mondogatjuk folyton, de vajon teszünk is érte valamit? A sportolással megmozgatjuk izmainkat, a jógával és meditációval a lelkünket is pihentetjük de vajon mi a teendő ha egy régebb óta fennálló betegséget kell leküzdeni? Régebben sokat hallottuk azt a kifejezést, hogy olyan ideges valaki, hogy legszívesebben kifutna a világból.

Valószínűleg ez pont azért van, mert néha az embereknek szükségük van környezetváltozásra rövidebb vagy hosszabb távon. Van, hogy úgy érezzük elég néhány nap, vagy egy-két hét és újra a régiek leszünk de van, hogy legszívesebben magunk mögött hagynánk a múltat és elköltöznénk jelenlegi otthonunktól minél távolabb.

Ha csak kis időre utaznánk el

Több szakértő is megerősítette, hogy a rövid távú helyváltoztatás pozitívan hat mind a lelkünkre mind a testünkre. Az új környezet pozitív hatásait így kívül-belül tudjuk kamatoztatni. A friss hegyi levegő vagy a sós tengeri szellő például a különböző tüdőmegbetegedésekre, asztmára hat kedvezően, de a sok séta a vérkeringést is felpezsdíti és egészségesebbé teszi szervezetünket.

A gondjainkat magunk mögött hagyhatjuk, ha csak kis időre is és örömmel élvezzük az új környezet okozta pozitív hatásokat. Így ha tehetjük és lehetőségünk van rá utazzunk el wellness hétvégékre, balatoni nyaralásokra vagy akár valamilyen egzotikus tengerpartra 10-14 napra.

Milyen hatása van az egészségünkre a költözés?

Milyen hatása van az egészségünkre a költözés?

Káros vagy hasznos egészségügyi szempontokból a költözés?

Talán kissé meglepő, de költözés esetén éppen ellenkezőleg hat az egészségünkre a környezetváltozás, mintha kirándulni vagy nyaralni mennénk. Az új, tartós környezet még akkor is stresszt okozhat, ha önként, régóta tervezve költözünk új helyre. A testnek és a léleknek ugyanis szüksége van az átállásra, a megnyugvásra, hogy azt az új helyet is a sajátjának érezhesse, ez időszakban pedig sokkal feszültebbek és betegesebbek lehetünk.

A különböző kórokozók, baktériumok az új helyen másképpen hathatnak a lelkileg is gyengébb testünkre, így az első hónapokban ne lepődjünk meg ha gyengébbnek vagy betegesebbnek érezzük magunkat. Hosszú távon viszont a változás biztosan jó hatással fog lenni ránk!

Hozzászólás írása