Mit nevezünk az egészségügyi ellátáshoz való jognak?

Habár a magyar jogrendszerben nagyon ritkán adódik probléma belőle, azonban néha azért elő szokott fordulni, hogy az egészségügyi ellátáshoz való jog miatt kerül valaki bajba, esetleg azért, mert nem tudja megfelelően értelmezni az egészségügyi jogszabályt, éppen ezért az alábbiakban most pontosan összefoglaljuk, hogy mit is nevezhetünk egészségügyi ellátáshoz való jognak.

Mindenkinek joga van hozzá

Amit kiemelkedően fontos megjegyezni az egészségügyi ellátáshoz való jogról, hogy a magyar jogszabályok értelmében minden betegnek joga van ahhoz, hogy a legalapvetőbb életmentő beavatkozásokon túl – például egy autóbalesetet szenvedő esetén – ahhoz, hogy egészségi állapotának függvényében orvosi ellátásban, fájdalmának és szenvedéseinek csillapításában részesülhessen.

Ezen felül a magyar jogszabály kimondja még, hogy sürgős esetekben minden betegnek joga van – akár külföldi állampolgár, akár biztosítás nélkül magyar magánszemély – ahhoz, hogy életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzése esetén alkalmazott ellátáshoz, illetve az imént említett fájdalomcsillapításhoz és a szenvedés csökkentéséhez kapcsolódó beavatkozásokhoz.

Minden betegnek joga van továbbá a magyar jogszabályban meghatározott keretek között ahhoz is, hogy egészségi állapota által indokolt formában egyenlő bánásmódban részesüljön a megfelelő egészségügyi ellátás kapcsán, akár folyamatosan is. A megfelelő egészségügyi ellátás alatt azt értjük, hogy a kérdéses szolgáltatás a legalapvetőbb etikai és szakmai szabályok, valamint irányelvek betartásával valósul meg. Az egészségügyi ellátás folyamatosan hozzáférhető a betegek számára, ha az egészségügyi ellátórendszer a jogszabálynak megfelelően napi 24 órában biztosítja az igénybevehetőséget. Ez utóbbi Magyarországon általában biztosított.

Mit nevezünk az egészségügyi ellátáshoz való jognak?

Mit nevezünk az egészségügyi ellátáshoz való jognak?

Szabad orvosválasztás

Az egészségügyi ellátáshoz való jog mellett Magyarországon a betegeknek az elhangzottakon túl lehetőségük és joguk van ahhoz, hogy maguk válasszák ki az ellátásukat végző orvost, valamint az egészségügyi szolgáltatót is abban az esetben, ha a jogszabály ebben nem tesz kivételt. Ez a lehetőség ugyanis a jogszabályok által könnyedén korlátozható, illetve megszüntethető abban az esetben, ha a beteg egészségi állapota indokolja az ellátás szakmai tartalmának változását, esetleg az ellátás igénybevételéhez kapcsolódó jogviszony, illetve az ellátás sürgőssége ezt indokolttá teszi.

Ez az írás nem jöhetett volna létre az ugyvedipraxis.hu weboldal támogatása nélkül

Hozzászólás írása