Mitől vérezhet a fogínyünk?

Az egyik legtöbbet előforduló fogászati problémát a fogínyvérzést, sokan sajnos csak egy kis kellemetlenségnek tudják be és nem is foglalkoznak vele. Pedig ha ezt elhanyagoljuk és nem kezeljük megfelelően, sok betegséget tud okozni a későbbiekben. Ha csak néha-néha vérzik kicsit a fogunk fogmosás közben, akkor valószínű az a probléma, hogy nem megfelelő fogkefét használunk.

A túl nagy, túl erős sörtéjű fogkefe ugyanis könnyedén feltudja sérteni az ínyünk felszínét, mely vérzéssel és fájdalommal is járhat. Van azonban néhány olyan komolyabb betegség is, amely hosszabb ideig is kitarthat és ilyenkor a fogínyvérzést minden egyes fogmosáskor megtapasztalhatjuk.

Fogínyvérzés okai

Az ínyvérzés hátterében sok esetben fogínygyulladás áll fent, mely a nem megfelelő szájhigiénia, helytelen fogápolás és elnagyolt fogmosás miatt alakulhat ki. Az elhanyagolt fogsorunkon hamar megjelenik egy nagyobb mennyiségű plakk, azaz lepedék, amely egy kis idő elteltével fogkővé szilárdul. Ez a kialakult fogkő az állkapocs felé tolja az érzékeny fogínyt, így fájdalmas gyulladást okozva. Ennek a betegségnek az egyik tünete a gyakori fogínyvérzés, fogínyduzzanat, illetve a fogíny színe rózsaszínről kicsit sötétebbé, lilássá változik.

A fogínygyulladás velejárója a fájdalom nem csak fogmosás közben tapasztalható, hanem evés és ivás közben is, ráadásul hozzá párosul a kellemetlen szájszag is. Mindenképpen kezelni kell, hiszen ha elhanyagoljuk, súlyos szövődményeket is okozhat és ez a gyulladás akár a csontra is átterjedhet, így az összes fogunkat is elveszíthetjük.

Van azonban olyan eset is, amikor a teljesen egészséges fogíny kezd el vérezni. Ilyenkor általában vitaminhiány áll a háttérben. Annak, akinek nem egészséges és nem kiegyensúlyozott, inkább egyoldalú a táplálkozása, sűrűbben vérezhet a fogínye. Ezt leginkább C- és K-vitamin hiány okozza, ilyenkor célszerű olyan ételeket fogyasztani amely ezekben a vitaminokban gazdagok.

C-vitamin pótlására tökéletesek a citrusfélék, a savanyú káposzta, az eper, a paprika és a brokkoli, K-vitamint pedig paraj, szójabab, fodros kel fogyasztásával tudjuk bevinni a szervezetünkbe. Ha fogínyvérzést tapasztalunk, érdemes minél előbb felkeresni a fogorvosunkat, hogy kiderítse a vérzés okát, így ha nagyobb baj van, akkor még időben eltudja kezdeni a kezelést.

Hozzászólás írása