Öt tipp az egészséges gerincért

Rengeteg ember életét keserítik meg a hátproblémák. Természetesen vannak vele született gerincproblémák, de a legtöbb problémáról maga az ember tehet. Pedig egy kis odafigyeléssel meg lehetne szüntetni a bajt.

A legnagyobb probléma az emberrel az, hogy inkább utólag okos: akkor akarják megoldani a problémákat, amikor az már kialakult, pedig sokkal jobban járnának, ha inkább megelőznék.

1. Sportoljon mindennap!

Sportolás fél egészség. Ha beiktatunk legalább tíz perc aktív mozgást mindennap, már a közérzetünk is jobbá válik. Ha még több időnk van, annál jobb. Felejtsük el a viszonylag inaktív sportokat, olyat válasszunk, ami az egész testünket átmozgatja.

2. Ne üljön vagy álljon sokat!

Kerüljük a szélsőségeket. Ha le tudunk ülni a buszon, ne álljunk, ha pedig sokat ülünk, akkor végezzünk a szabadidőnkben aktív tevékenységeket. A tunya életmód a gerincbántalmak melegágya. Ha már ülünk, mindig válasszunk kényelmes széket, párnát.

3. Járjon csontkovácshoz!

Akár vannak komoly fájdalmai, akár nincsenek, néha nem árt rendbe hozatni egy szakemberrel. Akár masszőrhöz is elmehetünk időről-időre, hogy felfrissítse a testünket.

Az egészséges gerinc

Az egészséges gerinc – Fontos, hogy megfelelően alá legyen támasztva a háta

4. Dohányozzon kevesebbet!

Talán meglepő, hogy a cigarettázás is felkerült a listára, pedig tanulmányok kimutatták az összefüggést a dohányzás és a hátfájás között. A kutatások szerint a dohányzás nagyjából 30%-kal növeli a hátfájás kockázatát, ez a szám ugyanannyi a hölgyek és az urak esetében is.

5. Megfelelő matrac

Sokan nem fordítanak gondot a megfelelő matrac kiválasztására, pedig sok bosszúságot meg lehet spórolni. Vásárlás előtt mindenképpen ki kell próbálni az ágybetétet, mert ha utólag derül ki, hogy nem megfelelő, akkor vagy megszokjuk a kellemetlenséget (nem biztos, hogy a hátunk örülni fog neki), vagy vissza kell küldeni, ami plusz pénz és idő.

Hozzászólás írása