Testiség nélkül is megmaradhat a szerelem?

Az idősebb generáció szájából gyakorta hangzott el a mondat, hogy a hosszú házassághoz nem szerelem kell, hanem barátság. A szerelem elmúlik egy idő után, és egy meghitt barátságos viszony veszi át a helyét. Ezt sokszor azért is lehetett hallani, mert valójában nem a szerelem múlt el, hanem a kapcsolat vált megszokottá, és egy idő után ritkultak vagy épp meg is szűntek a szexuális együttlétek.

Sokan azonosítják a szerelmet a vággyal, ami pedig egy idő után tényleg ki tud hunyni egy kapcsolatból.

Nem véletlen, hogy a romantikus és erotikus könyvek csak úgy suhannak le a polcokról, és hogy manapság rengetegen lépnek félre, mert csak a barátság nem elég, hogy egybe tartson egy párt, még akkor sem, ha gyerekek is születtek a szerelmükből. Érdekes kérdés, hogy régen miért volt ez elég, ma pedig miért gondoljuk azt, hogy nem. Talán azért, mert régebben nem volt divat a válás, nem is volt annyi lehetőség, mint most, és nem is tudtak az emberek egy unalmas kapcsolatból másik után nézni.

Vágy nélkül hogyan működhet egy kapcsolat?

A szerelem és a vágy egymáshoz nagyon hasonló érzések, de nem ugyanaz a kettő. Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni, akkor a szerelem az érem lelki, míg a vágy a testi oldala. Szerelem létezik vágy nélkül, ahogy vágy is szerelem nélkül, de egy stabil párkapcsolathoz mindkettő kell. Azt viszont  tudunk kell, hogy teljesen normális, ha egy idő után elmúlik egy kapcsolatból a mindennap rendszeres ágytorna, hiszen bizonyos idő elteltével más prioritása lesz a kapcsolatnak, és a szenvedély mellett a mindennapi élet is felszínre kerül.

 

Ha elmúlik a vágy, annak mindig oka van, és a legtöbb kapcsolatban ez vet véget az egésznek. Valahol érthető, hogy vágy nélkül, már nem szeretnénk az adott kapcsolatban maradni, hiszen a testiségre is szükségünk van, nemcsak testi, de lelki szinten is. Ugyanakkor a vágy megújítható, fellobbantható, de ehhez ezt mindkét félnek akarnia kell. Ha alapvetően boldog a párkapcsolatunk, akkor az ágyba bátran vigyünk egy kis színt időnként, hogy a vágy se múlhasson el.

Hozzászólás írása