Tudtad-e mit okoz a túl magas cipősarok?

A divatnak nem lehet parancsolni és sajnos sok nő, de még férfi is, inkább választ divatos, stílusos ruhát, cipőt, kiegészítőt, sőt ételt is, mint egészségeset. Természetesen nagyon fontos, dolog, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, valamint az esztétikumnak igeni van jelentősége, de azért nem ártana odafigyelnünk egészségünkre is. Ha nincs egészég, akkor ugyan mit ér néhány pár mutatós tűsarkú cipő?

Milyen problémákat okoz a nem megfelelő méretű cipősarok?

Elsősorban mozgásszervi és neurológiai bajokat hozhat magával a túl magas sarok, de a teljesen lapos, vékony cipőtalp is hasonló veszélyeket rejteget. A nők esetében főleg a tűsarkú cipők okozzák a bántalmakat, mert legtöbbjük sarokmagassága meghaladja a 8 centimétert is. Régóta alapvető cipőtípus a magas sarkú változat, legyen szó szandálról, klasszikus körömcipőről vagy telitaplúról, csizmáról, sőt egy időben a tornacipő felsőrészt is képesek voltak magas sarokkal kombinálni. A nők lába évtizedek óta ki van téve a divat okozta veszélyeknek, de a bajok nem állnak meg a lábnál.

Lábboltozatunk állása, a lábfej és lábszár által bezárt szög, bokánk, térdünk megfelelő tartása az egész csontvázunkra kihatással van, gerincünk állását befolyásolja. Gerincünk védelme érdekében minden lehetséges eszközt be kellene vetni, hiszen megfelelő mozgásunkért, egészséges tartásunkkért felel, a benne futó idegpályák pedig csak sérülésmentesen képesek biztosítani az agyi ingerek továbbítását. Egy rossz sarokmagasság, amennyiben rendszeresen viseljük, ízületi problémáktól kezdve, csípőbajokig, sőt hátfájásig, nyaki fájdalmakig és időskori mozgáskorlátozottságig nagyon sok mindent okozhat.

Tudtad-e mit okoz a túl magas cipősarok?

Tudtad-e mit okoz a túl magas cipősarok?

Ezek a problémák erős fájdalmakkal járhatnak, ám a fájdalom sokkal hamarabb is jelentkezhet, nem kell megvárni az idős kort. A lábfej, a lábujjak torzulása pár év alatt olyan mértékűvé válhat, hogy hosszabb távú séta már lehetetlennek tűnik.

Mekkora az ideális sarokmagasság?

Orvosok, szakértők megállapítása és az évek tapasztalatai alapjén kijelenthetjük, hogy minden cipőnek kell némi magasítás az egészséges tartás érdekében. Az ideális sarokmagasság viszont nem a 8 centiméteres tűsarok, hanem annál sokkal visszafogottabb. Egy egészséges cipő 1-2 centiméteres szinteltérést mutat a sarok javára, így a tömpesarok – bár nem divatos és nem csinos – mégiscsak hasznot hoz egy bizonyos formában. A cipő sarka lehet különálló, de lehet teli is, ami egyébként talán még egészségesebb.

A sportcipő divat előnyei

Jelenleg a futócipőhöz hasonló utcai sportcipők hódítanak, aminek mozgásszervi szempontból nagyon örülhetünk. Egy jól kialakított utcai sportcipőnek mindenképpen van némi magasítása sarok részen, a szükséges minimum 1 centiméter meg szokott lenni, valamint ezen cipőtípusoknak egyéb kialakítása is a láb egészségének és kényelmének támogatására hivatott. Mindemellett roppant csinosak és még nőiesek is tudnak lenni megfelelő ruhaválogatással. Szóval hölgyeim, bátran a sportcipő viselésével!

Hozzászólás írása