Vigyázzunk a szemünkre!

A szem a lélek tükre – tartja a mondás. Manapság egyre több ember dolgozik számítógéppel reggeltől estig, ráadásul a kikapcsolódás is monitor vagy tévé előtt történik egy kis filmnézés vagy játék formájában.

Óvja a szemét!

Elkerülni a gép előtt ülést lehetetlenség, minimum a levelezés miatt szükséges a gép bekapcsolása. Ráadásul az ember kikapcsolódni is a számítógép mellett szeret, játékok, csevegés, online filmek vagy sorozatok nézése. Ezek a tevékenységek mind-mind megterhelik a szemet. Igyekezzünk ne sokat ülni egyhuzamban a monitor előtt, ha tehetjük, akkor óránként öt percet lazítsunk. Bár manapság már egyre jobb minőségű monitorokat gyártanak, és nem bántják a szemet, azért valljuk be, még így sem a legegészségesebb dolog, ami a szemünkkel történhet. (Nem is beszélve arról, hogy a sok ülés sem tesz jót a szervezetünknek)

Vigyázzunk a szemünkre!

Vigyázzunk a szemünkre! – Soha ne felejtsük el óvni a szemünket, mert rendkívül gyorsan romolhat a látásunk

Hogyan védekezhetünk?

Ha szemüvegesek vagyunk, ne üljünk le anélkül, hogy az orrunkra ne biggyesztettük volna az okulárét, vagy be ne tettük volna a kontaktlencsét. A túlságosan nagy megerőltetés miatt is romolhat a szemünk. Óránként legalább öt perc szünetet tartsunk, szigorúan a géptől távol. Egy kis szemtorna sem árthat, ha javítani nem is fog a szemünk állapotán, segíthet megőrizni a dioptriát, és talán kevésbé leszünk fáradtak. Ne felejtsük el, hogy sok probléma okozója lehet a szem, akárcsak a fog, ne hanyagoljuk el. Lehet vásárolni különféle cseppeket a gyógyszertárakban, próbáljunk ki párat, hogy mindig frissek legyünk.

Legalább évente látogassuk meg a szemész orvost, különösen akkor, ha panaszunk van. A szem gyakran romlásnak indulhat, ezért nem szabad elhanyagolni az ellenőrzést., mert lehet, hogy erősebb szemüvegre lesz szükségünk.

Hozzászólás írása