5 betegség, amit a klíma okozhat

A nyári nagy melegben ma már természetesnek vesszük, hogy nagyon sok helyen, éttermekben, bevásárlóközpontokban, autónkban, de egyre gyakrabban már otthon is be van kapcsolva a klíma, ami segít elviselni a hőséget.

Sokan nem tudják azonban, hogy egy ilyen berendezés használatáért igencsak nagy árat fizethetünk, ha ugyanis egy klíma nincs megfelelően tisztítva, abban az esetben tökéletes táptalajt nyújt bizonyos betegségek kialakulására.

Kapcsolódó bejegyzések:

Természetesen nagyon fontos kiemelni, hogy egy megfelelően üzemeltetetett, rendszeresen ellenőrzött, karbantartott és tisztított klíma esetében nincs félnivalónk, hiszen ezek valóban inkább használnak az emberi szervezetnek, mintsem ártsanak neki, ellenben rendszeresen belefuthatunk elhanyagolt berendezésekbe, amelyek kapcsán a kellemes hűvös gyakran komoly betegségeket idézhet elő. Hogy melyek ezek?

1. Legionellózis

A legionellózis egy bakteriális fertőzés, amelyet a Legionella pneumophila egyik törzse idézi elő, amely gyakran még a csapvízben és a talajban is megtelepedhet, érdekessége pedig, hogy éveken át marad fertőzőképes. Ismételt elterjedésében nagyon sokat segítettek a klímaberendezések, amelyek között sajnos mindmáig rengeteg olyan készüléket találunk, amelyek nincsenek megfelelően karban tartva, ezáltal a baktériummal feldúsított és fertőzött vizet porlasztva idézik elő számunkra a kellemes hűvöset, ezáltal belélegezhetővé téve ezeket a kórokozókat.

A legionellózis nem más, mint a megnevezett baktérium által előidézett heveny gyulladás, amire a légutakban és a tüdőben kerülhet sor, és rendszerint nagyon agresszív, nagyon gyors lefolyású, ha pedig idős embereket, tüdőbetegeket, dohányosokat, alkoholistákat, esetleg már eleve légúti megbetegedésben szenvedőket támad meg, a probléma feltétlenül kórházi ápolást igénye. Kimenetele ugyanis ilyen esetekben akár halálos is lehet! A betegség egyébiránt jellemzően egy kétnapos lappangási időszakot követően nagyon magas lázzal és izomfájdalmakkal együtt jelentkezik, amit száraz köhögés, nehézlégzés, hasmenés, később akár tudatzavar is követhet. Legsúlyosabb esetben heves, az egész tüdőt elborító gyulladás mellett a beteg akár válságos állapotba is kerülhet.

Ezért szükséges gyakran kitisztítani az otthoni klímát!

Ezért szükséges gyakran kitisztítani az otthoni klímát!

2 A Pontiac-láz

A Pontiac-láz nem más, mint a legionellózis egy enyhébb lefolyású változata, amelyet ugyanaz a baktérium idéz elő, de nem támadja meg annyira a szervezetet, mint az imént ismertetett betegség esetén. A tünetek nagyjából megegyeznek egy kisebb influenza által előidézett panaszokkal, ezáltal általános izom- és ízületi fájdalmak, gyengeség, levertség, magas láz és hidegrázás jelentkezhet, azonban az esetek jelentős részébe a betegség nem vezet halálhoz, könnyen kezelhető marad.

3. Gombafertőzések

A klímaberendezés nagyon ideális helyet nyújt a különféle gombák elszaporodásának, amelyek között akad néhány igazán veszélyes is. Az egyik legismertebb és talán legveszélyesebb az aspergillózis, amelynek spórája képes az orr- és arcüregek mellett akár még a tüdőbe is eljutni, illetve elszaporodni, aminek az eredménye súlyos esetben akár halál is lehet.

A gombafertőzés tünetek között jellemző a mellkasi fájdalom, a nehézlégzés, a köhögés, valamint a köhögéssel együtt járó véres köpet, amely mellett az arc- és az orrüreg fájdalma is jelentőssé válhat, ha a gombás gócok megnövekednek. Habár a gombás fertőzések általában a gyenge immunrendszerrel rendelkező betegekre jellemzőek, de nem kizárt, hogy egészséges szervezetet is megtámadjon, ellenben a legyengültek esetén nagyobb a valószínűsége. Az aespergillózis mellett egyébiránt más típusú gombák is felbukkanhatnak a klímaberendezésekben, amelyek kellemetlen bőrfertőzésekben is megnyilvánulhat.

4. Megfázás

A klímaberendezések káros hatásaihoz természetesen nem feltétlenül fontos, hogy baktérium legyen a rendszerben, hiszen a forró levegőről egy erősen hűtött helyiségbe való belépés esetén a nátha és a megfázás is okozhat kellemesebb problémát, pláne abban az esetben, ha akár 10-15 fokos különbség van a hűtött helyiség és a kinti hőmérséklet között. Hogy ezt elkerüljük, a legideálisabb az, ha a belső hőmérsékletet folyamatosan igazítjuk a kintihez, ezáltal legalább 4, legfeljebb 6 fokkal hűtjük le a klímával a benti levegőt, ami egyrészt elég ahhoz, hogy felfrissülhessünk, másrészt pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy környezettudatosabban használjuk az adott készüléket. Ezt a szabályt azonban kevés helyen tartják be, éppen emiatt pedig gyakran okozhat a klíma egyszerű meghűlést és náthát a legnagyobb melegben.

5. Ízületi panaszok

Az általános megfázás és a bakteriális fertőzés mellett a klíma nem gyakorol túl előnyös hatást az ízületekre sem, hiszen az alacsony hőmérséklet, a folyamatosan áramló hideg a problémás végtagok esetén nagyon könnyen előidézhet ízületi gyulladásokat is, amelyek bár nem halálosak, ellenben rendkívül kellemetlenek és fájdalmasak.

A cikk nem jöhetett volna létre partnerünk támogatása nélkül: yetiklima.hu – Klímaszerelés Budapesten és Pest megyében

5 betegség, amit a klíma okozhat (1 hozzászólás)

 1. jani
  jani 2020-07-12 at 20:44 | Reply

  Voltam olyan helyen, ahol légkondi fújta a levegőt, állandóan és baromi hidegen!
  Nappal 38°C volt, éjjel 1°C. Délután 5-7óra között volt kellemes a kint idő, 20-24°C!
  Kértem a tulajt, állítsa be fix 24°C-re, azt elviselem, a nagy meleget ez hűti, a hideget pedig fűti, gondoltam én, azonban ez lehetetlen kívánság volt, a hőfokszabályozón
  nem lehet ilyet beállítani!!! Inkább kikapcsoltam!!!
  Aztán elmentem sétálni és láttam hogyan szigetelik a házakat, beszéltem vele, hogy hiányzik a fólia! Másnap az új házat elkezdték fóliázni, behívott, mutatta milyen kellemes a levegő!!!!
  Szóval ha azt akarjuk, hogy a légkondi jól működjön, kell a jó szigetelés is!!!!!

Hozzászólás írása