Beyond: Two Souls (trailer) – Újabb sikerjáték?

Megint kitett magáért a Quantic Dream csapata. A Beyond: Two Souls prímán összerakott, zseniális játék lett. A valósághű képvilág lenyűgöző, a sztori még inkább a tévé elé szögezi az embert, ahogy különböző játékszintek megoldásai is elsőrangúak… és itthon mindez magyarul.

A sztoriról

Ahogy említettem, teljesen élethű a képkidolgozás. Mind a karakterek, mint az őket körülvevő környezet nagyon aprólékos. Ez az egyik ok, amiért teljesen bele tudjuk magunkat élni a játékba. A másik pedig az, hogy főhősnő, Jodie nagyon szerethető figura. Abszolút lehet azonosulni vele, így a történet még jobban lebilincsel bennünket.

A Beyond készítői megnyerték maguknak a főszerepre Ellen Page-t, akit a legtöbben a Juno című mozifilmből ismerhetünk. Meg kell mondanom, itt is remekül hozza a szerepét. A történet szerint Jodie mellé születésekor egy entitás csapódott, akit mindig Aiden néven emleget. A szellem mindig vele van, ami hol jó, hol pedig… ahogy ez a filmekben lenni szokott. Aiden sokszor megkeseríti a lány életét, ellenben több ízben neki köszönheti, hogy kikászálódik a szorult helyzetekből.

BEYOND: Two Souls Tribeca Trailer (video)

Aidennel sosem „találkozunk”, azonban több gonosz lélekkel igen, akik időnként Jodie életére törnek. S mintha ez még nem lenne elég, az utcában lakó gyerekek kiközösítik a kislányt fura képességei miatt. Egy idő után szüleinél is betelik a pohár, ezért elviszik őt egy orvoshoz – akit egyébként Willem Dafoe „alakít”. Időközben arra is fény derül, hogy a lányon keresztül képesek beszélni a holtak, aminek a történet során fontos szerepe lesz.

Az egyes szintek elöltöltője egy idővonal, amin össze-vissza ugrálunk a főhősnő életében. Így picit kuszának tűnhet első hallomásra, de a készítők klasszul kidolgoztak minden apró kis mozzanatot, így teljesen jól követhető a cselekmény vonala. És fel is kell venni az elejétől a szálat, hiszen ahhoz, hogy a végigjátszás során kerek egészet kapjunk, egy pillanatra sem lankadhat a figyelmünk. – Minden bizonnyal ezért kapott a játék magyar feliratot a hazai terjesztésben. Amit ki is használ a játék, ugyanis Jodie folyamatosan narrálja saját történetét.

Már a játék kezdetén megtanulhatjuk kezelni (a szó mindennemű értelmében) Aident. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy Jodie mellett ő a másik főszereplő. Vannak bizonyos pályarészek, ahol az entitással kell megoldani a szituációkat. És olyanok is, mikor közös erővel sikerülhet csak kimászniuk a kulimászból. Ilyen például az egyik tréning a C.I.A.-nál – merthogy főhősnőnk elszegődik ügynöknek, bizony. Képességeinél fogva rengeteg kalamajkába keveredik, melyeket a játék interaktivitásának köszönhetően adott esetben mi magunk is befolyásolhatjuk. A történet befejező szakasza pedig nagy dolgokról rántja le a leplet, melyek a végigjátszás után még elgondolkodtatják az embert.

Grafika

Nem bízták a készítők a véletlenre: a játék a Tribeca filmfesztiválon debütált. A New York-i eseményen levetítettek belőle egy 35 perces gameplayt – s mivel abszolút filmes hatást kelt a grafika, remek fogadtatásban részesült a játék.

Beyond: Two Souls - háttérkép

Beyond: Two Souls – Megint kitett magáért a Quantic Dream csapata. A Beyond: Two Souls prímán összerakott, zseniális játék lett. A valósághű képvilág lenyűgöző, a sztori még inkább a tévé elé szögezi az embert, ahogy különböző játékszintek megoldásai is elsőrangúak… és itthon mindez magyarul.

Forrás: konzolokszervize.hu – Kattints ide a weboldal megtekintéséhez vagy rendeléshez.

Az egyetlen hibafaktor talán az, hogy a Beyond: Two Souls-t kizárólag PlayStation3-ra készítették el. Így kevesebbekhez fog elérni, hiszen egy játék miatt vajmi kevesen vásárolnak meg egy konzolt. Ámbár, aki elkezdi a játékot, egészen biztos, hogy ki is pörgeti, annyira játszatja magát a sztori. Utoljára talán a Heavy Rain kötötte ennyire a képernyő elé az embert – noha a felmérések szerint csak a gamerek 75%-a tett pontot a történet végére benne. Ez első olyan játék, aminél készítői részletesen kidolgozták a szereplők arcát is, így adva a karaktereknek valósághű tekintetét. Ez által sokkal szívesebben játszik vele az ember, hiszen ha látni a szereplőn az érzelmeket, jobban tudunk vele azonosulni.

Irányítás

Ebben a játékban a gamepad karokat kell főként használni. A bal oldalival tudunk közlekedni, a jobb oldalival pedig az egyes interakciókat végezhetjük el. Például, ha le kell ülni egy székre, a kart lefelé kell húzni, ha ajtót akarunk nyitni, akkor jobbra vagy ballra kell mozdítani. Akadnak olyan esetek, mikor magát az egész vezérlőt kell le-fel mozgatni – ami egy külső szemlélő számára elég mókásnak tűnhet.

Quantic Dream annyira klasszul kidolgozta a játékot, hogy némely helyeken a történethez nem kapcsolódó cselekvéseket is véghez lehet vinni. Ilyen mondjuk, mikor a kis Jodie kórházban van, követni kellene vele az orvost, de mi inkább leülünk vele a díványra mesét nézni. A tárgyakat, melyekkel interakció lehetséges fehér pont jelzi, így könnyen észrevehetjük őket.

Beyond: Two Souls - Játék

Beyond: Two Souls – Játék. Quantic Dream annyira klasszul kidolgozta a játékot, hogy némely helyeken a történethez nem kapcsolódó cselekvéseket is véghez lehet vinni

Emlékeztek mikor Aident úgy említettem, mint főszereplőt? Nos, nem véletlen: a háromszög gomb megnyomásával bármikor átválthatunk az entitás irányítására. Ilyenkor szintén a feéhr pöttyök jelzik az interakcióra képes dolgokat, amiket mozgatni tudunk, felborítani, felrobbantani, és így tovább. Amit fontos tudni, hogy minél többet cselekszünk egy „átszállással” Aidennel, Jodie annál gyengébb lesz – elkezd vérezni az orra, stb. S ahogy átváltottunk az entitásra, ugyanazzal az egy gombnyomással vissza is válthatunk főhősnőnkre.

A különböző feladatok során gyakran kell majd használnunk az R1, R2, L1, L2 gombokat is. Ezekhez azonban mindig kapunk segítséget – jelzik, hogy mikor melyiket kell megnyomni, nyomva tartani. Emellett pedig a körrel, az x-el, és a négyzettel is hasonlóképpen kell bánni.

Aiden irányítása eltér Jodie-étól. Valamivel komplikáltabb, mert némiképp másként kel forgatni a a gamepad karokat. De a játék elején lévő bevezető (gyakorló) feladatok során jut elég idő elsajátítani az ő koordinálást is.

Ami még egy elég klassz extra a játékban, hogy megáldották két játékos móddal is. Ilyenkor az egyik játékos Jodie-t, a másik pedig Aiden-t navigálja. S hogy abból vajon mi sül ki? Legyen meglepetés.

Hozzászólás írása