Egészséges gabonafélék a mindennapokra

A gabonafélék olyan fűfélék, amelyeket ehető termésükért, vagyis szemükért termesztenek. Természetes, minimálisan feldolgozott formájukban vitaminokban, ásványi anyagokban, szénhidrátokban gazdagok.

Az egyik leggyakoribb gabonaféle a búza, aminek minden része tápanyag- és rostdús. Egyre többen ismerik fel, hogy a teljes kiőrlésű búza rendszeres fogyasztása védelmet nyújthat olyan krónikus betegségek ellen, mint a stroke, és a rák bizonyos formái és a 2-es típusú cukorbetegségek.

A búza igen sokoldalúan felhasználható, bár a legtöbben a kenyér és a tészták alapanyagaként tekintünk rá, azonban kuszkusz, búzadara és bulgur formájában is kapható.

Szintén elterjedt gabonaféle az árpa, ami béta-glükán tartalma révén közvetve elnyomja az étvágyat és javítja az inzulinérzékenységet. A kukorica is egy egészséges gabonaféle, vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz és fogyasztása szintén csökkentheti a szívbetegségek, a rák és az elhízás kockázatát.

A zab – leginkább zabpehely formájában – szintén az egészséges táplálkozás egyik fő alapanyaga lehet, de olyan gabonaféléket is érdemes kipróbálni, mint a köles, a rizs vagy a rozs.

Ezek közül sok hazánkban is megterem. Ezen növények vetéséről, gondozásáról is tanulhatnak azok, akik aranykalászos gazda tanfolyamra jelentkeznek. Bizonyos pályázatok esetében szükséges is, hogy legyen valakinek mezőgazdasági képesítése, vagy adott esetben a földek öröklésének egyik feltétele is. Persze nem csak ilyen esetekben lehet hasznunkra egy ilyen képzés.

Akkor is, ha valaki a mezőgazdaságban szeretne elhelyezkedni és gyakorlatias, azonnal hasznosítható tudás birtokába szeretne kerülni rövid időn belül. Egy ilyen végzettséggel az elhelyezkedési lehetőségek is jobbak. A jelentkezés feltétele az általános iskolai végzettség és az egészségügyi alkalmasság, a tanfolyam elvégzése után pedig ingyen igényelhető mezőgazdasági gépkezelői jogosítvány, ami feljogosít például kombájn vezetésére.

Hozzászólás írása