Élő történelem: a Kisalföld

Manapság a hazai történelemoktatás legnagyobb hibájának a tanítási módszer egysíkúságát, a tananyag „szárazságát” szokták emlegetni. Pedig sok olyan út van, amin elindulva, a diákok számára oly távoli történelmi események, folyamatok érdekessé, izgalmassá, és szó szerint megfoghatóvá válnak. Hagy ajánljunk most egy osztálykirándulásnak és történelmi tankirándulásnak is kiválóan megfelelő programot: utazzunk együtt a Kisalföldre az élő történelem jegyében!

Utazásunk során Tata – Komárom – Győr városait fogjuk érinteni. A városok ebben a sorrendben mind autós-buszos, mind vonatos kirándulás esetén jól megközelíthetőek. A szállásunk felől sem kell aggódnunk, hiszen mind a három településen számos szálláshely közül válogathatunk. Míg a távolság tekintetében alig 60 kilométert járunk be, időbeli utazásunk az ókortól napjainkig tart.

Első állomásunk Tata. Noha a város ma inkább a középkori váráról ismert, ennek a térségnek már az őskorban is bizonyítottan a központja volt – a régészek feltártak itt egy jégkori telepet, mindemellett több kova- és kvarciteszközt, sőt mammutfogból készített tárgyat is találtak. Álljunk meg a tó partján, és gondoljuk végig, mi vonzhatta ide az ősembereket, barangoljuk be a környékbeli dombokat és induljunk el az időben előre. Keressük meg a rómaiak nyomait, majd a középkori emlékeket. Tekintsük végig, változott-e a „város” alaprajza, hol voltak a mindenkori kultikus központok, hol épült ki később a vár és a városközpont, milyen funkciót láttak el az egyes épületek.

A tatai vár helikopterről

A tatai vár helikopterről: egy helikopterről készített kép, mely a tatai várat mutatja, persze felülről

Következő célunk az erődök városa Komárom, az ókori Brigetio (Szőny). A régészeti leletek kiválóan alkalmasak arra, hogy általuk felvázoljuk az ókori rómaiak állam- és hadszervezetét, vallásos életét, s nem utolsó sorban mindennapjait. Majd felkereshetjük az 1848-49-es forradalom során védelmi funkciót betöltő erődöket, s betekintést nyerhetünk az újkori hadviselési szokásokba. Ha szerencsénk van, egészen az erődök közelében/tövében találunk szálláshelyet, ami lelkesítheti a diákokat.

Harmadik és jelen esetben utolsó állomása kirándulásunknak: Győr. Itt új szemléletmódot adhatunk a történelemformáló tényezők megfigyelésének. Barangoljunk egyháztörténeti megközelítéssel abban a városban, ahol I. István királyunk püspökséget alapított és székesegyházat építtetett. Lakjunk a történelmi belvárosban, akár egy valaha kolostorként működő épületben.

Mint láthatjuk, együtt élünk a történelmünkkelfedezzük hát fel!

Élő történelem: a Kisalföld (1 hozzászólás)

  1. Bori
    Bori 2016-01-20 at 17:03 | Reply

    Jó.koszi

Hozzászólás írása