Az úszás egészségtani hatásairól

Az úszás nemcsak jó szórakozás lehet, de rendkívül egészséges is. Számos pozitív élettani hatása van, ráadásul minden korosztály számára előnyös, tehát gyerekek és idősek is űzhetik, sőt, még várandós nők számára is sok előnye van.

Az úszás népszerű sport, hiszen fittet tart, minden izmot megmozgat, de közben nem terheli a vázrendszert, ráadásul nincs életkori és fizikai állapotbeli korlátozása. Még azok is úszhatnak, akiknek mozgásszervi problémáik, fájdalmaik vannak, persze a helyes technikák betartása mellett.

Érdemes tehát rendszeresen úszni, legyen szó uszodáról, strandról, vagy az otthoni családi medencéről. Lássuk, milyen előnyös tulajdonságai vannak az úszásnak az egészségünkre nézve:

Alvásminőség javítása, avagy jobban alszunk, ha rendszeresen úszunk

Az úszás, ahogyan számos más sport is, csökkenti a stresszt, és ez nyilván az alvásminőségünkre is jó hatással lesz. Emellett kutatások bizonyították, hogy a rendszeres úszás ülőmunkát végző, álmatlanságban szenvedő emberek számára az aerob mozgásformák, mint az úszás is, segítik a jobb alvási állapot elérését, hosszabb és pihentetőbb lesz az éjszakai pihenés.

Testsúlycsökkentés: az úszás, mint fogyókúrás módszer

Az úszással rengeteg kalória égethető el, ezzel pedig elősegíthetjük a testsúly csökkenést. Sokak számára az úszás előnyösebb, mint a futás, és nemcsak azért, mert a futást sokan unalmasnak találják.

Mivel az úszás során a vázrendszer nem terhelődik meg annyira, mint futás közben, sokan inkább az úszást választják, mert így kisebb terhelésnek teszik ki a szervezetüket, viszont így is sok kalóriát képesek elégetni.

Természetesen az úszás önmagában nem elég a fogyáshoz, megfelelő táplálkozásra is szükség van.

Mentális egészségre és a hangulatra gyakorolt hatásai

Ahogyan azt már fentebb is említettük, az úszás csökkenti a stresszt, ezáltal nemcsak az alvásminőségünk fog javulni, de a hangulatunk is. A rendszeres úszás még a depresszió leküzdésébe is segítségünkre lehet.

Javítja az erőnlétünket és a fizikumot

A rendszeres úszással javul a testalkat, hiszen rengeteg izom dolgozik össze ilyenkor. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy jobb lesz a fizikumunk, de az erőnlétünk is.

Hozzászólás írása