Milyen egészségkárosító hatásai lehetnek annak, ha egy dohos, penészes házban élünk?

Egészségünk megőrzése érdekében több dologra is oda kell figyelnünk. Nem elég az egészséges táplálkozás, és az, hogy bevezetjük a rendszeres mozgást a mindennapjainkba, lényeges az is, hogy milyen körülmények között élünk. Ha egy pincébe betérünk, valószínűleg azonnal megcsap bennünket a kellemetlen, dohos szag.

Ha azonban ugyanezt a saját otthonunkban érezzük, az már nagy problémát jelenthet.

Mi miatt kezdhet el penészedni az otthonunk?

Egy lakásnak általában akkor van dohos szaga, ha penészednek a falak. Ez akkor is fennállhat, ha a penésznek még nincs látható nyoma a falakon. Érdemes ilyenkor megnézni a falat a régi lambéria vagy a szekrények, esetleg a burkolatok mögött. A legnagyobb probléma a penésszel az, hogy számos légúti betegséget okozhat, allergizál, és nagyon nehéz tőle megszabadulni.

És hogy hol tud a pára gondot okozni? Lényegében bárhol, ahol a levegő hirtelen lehűlhet, majd a hideg felületen ki is csapódik. Ez lehet hőszigetelés nélküli, esetleg gyengén hőszigetelt betonfelületek esetén is. Mivel a beton jobb hővezető képességgel rendelkezik, mint a tégla, télen könnyebben bevezeti a házba a hideged.

Ezt nevezik a szakemberek hőhídnak. A hőhíd csökkentése miatt építkezéskor a nyílászárók felett lévő betonkoszorút és betonáthidalókat külső hőszigeteléssel látják el. A hideg felületeken bent lecsapódik a pára, ez pedig hamar előidézheti a penészt.

A penész a legtöbbször a régebbi családi házaknál szokott jelentkezni. Itt általában az idézi elő a problémát, hogy a ház építése során helyenként elmaradt a parketta alatti rétegrend. Ha a házunk penészes, akkor a dohos, penész szag jól érezhető, még a ruháinkból is áradhat.  A penésznek lehetnek olyan melléktermékei is, melyek irritálhatják a tüdőt, az orrnyálkahártyát, a torkot, a bőrt és a szemet.

Az érzékenyebbeknél, illetve azoknál az embereknél, akik légzőszervi betegségekkel küzdenek, felerősíthetik a már meglévő betegségek tüneteit. Némely penészgombafajták súlyos fertőzéseket, tüdőbetegségeket is okozhatnak, ezért a penész-problémát valóban komolyan kell venni.

Hozzászólás írása