Fürdés vagy zuhanyozás? Melyik az egészségesebb?

Régóta vitás kérdés, hogy mi az egészségesebb: a fürdés vagy a zuhanyozás. Persze nem vagyunk egyformák, a tisztálkodási szokásaink eltérhetnek egymástól, és valójában egyénfüggő, hogy ki melyiket szeretni jobban. De vajon az egészségünk szempontjából melyik az előnyösebb?

Amikor fürdőszoba felújításról van szó, akkor örök kérdés, hogy kád legyen vagy zuhany? Persze számos tényező van,ami aztán befolyásolja a döntésünket, ám sokakban felmerül az egészség kérdése is, vagyis, hogy általánosságban a zuhanyozás vagy a fürdős jobb-e a szervezetünk számára.

Tény persze, hogy egy kádban is lehet zuhanyozni, így aki nem akar választani a két tisztálkodási módszer közül, az a kád mellett teszi le a voksát.

A Metropol pár éve foglalkozott is a kérdéssel, és felmérést is készítettek ezzel kapcsolatban. Ahogyan az várható volt, a vélemények eltérőek voltak, akadtak, akik egy kellemes fürdést választanak a nap végén, másik egy gyors zuhany mellett teszik le a voksukat, mert számukra az frissítőbb élmény.

Melyik módszer előnyösebb egészségügyi szempontból?

A szakemberek véleménye az, hogy edzés után, hajmosás esetén a zuhanyzás számít egészségesebb megoldásnak, és nem a fürdés. Bár nagyon kellemes érzés, ha egy kád habfürdős vízben ázunk, a helyzet az, hogy higiéniai szempontból a zuhanyzás előnyösebb, ugyanis a baktériumok így kevésbé terjednek el.

Ugyanakkor az sem mindegy, hogy milyen hőmérsékletű a víz. A fáradt izmainknak jót tehet a forró víz, a bőrünknek viszont már kevésbé. A túl magas hőmérsékletű víz szárítja a bőrt, ez a hatás pedig fokozódik, ha nemcsak zuhanyozunk, hanem a kádban ázunk.

Az egészségünk érdekében célszerű nem túlforróra állítani a vizet, sőt, a hideg-meleg zuhanynak még egészségmegtartó hatása is van, ugyanis serkenti a vérkeringést. A zuhanyzást szem szabad túlzásba vinni, ha óvni akarjuk a bőrünk épségét. Ennél fogva az a legegészségesebb, ha maximum 10 percig zuhanyozunk langyos vízzel, és hidratáló tusfürdőt használunk.

Hozzászólás írása