Az egészségpénztárak számlázásához is használhatunk online számlázót?

Azok a vállalkozók, akik valamilyen egészségügyi szolgáltatást nyújtanak valószínű, hogy elgondolkoztak már azon, hogy valamelyik egészségpénztárral szerződjenek. Ennek számos előnye van, viszont akad hátránya is. Ugyanis az ilyen számlákra speciális szabályok érvényesek, amit egyes számlázó programok nem tudnak értelmezni.

Egy számla alapvetően úgy néz ki, hogy feltüntetésre került a kiállító, ez esetben az egészségügyi szolgáltató neve, és a vevő neve is, aki a szolgáltatást igénybe vette.

Az egészségpénztári számlákon azonban nem a szolgáltatás valódi igénylőjét, vagyis a beteget kell feltüntetni, hanem az egészségpénztárt.

Ami alapvetően nem is lenne baj, viszont a számlát nemcsak az egészségpénztár, hanem a vevő részére is el kell juttatni, és mivel egyes számlázók nem tudják külön kezelni az egészségpénztárt és a beteget, az e-mailben kiküldött linkekkel a betegek más betegek számláit, és persze így az adataikat is láthatják, ami egyáltalán nem jó, sőt, a jelenlegi GDPR szabályok szerint törvénytelen is.

Mi hát a megoldás?

Ilyenkor persze sokan aggódni kezdenek, hogy kénytelenek lesznek lemondani az online számlázó előnyeiről, és a kézi számlával együtt a dupla adminisztrációval is szembe kell nézniük, pedig ez nem így van. Mindössze annyi a dolgunk, hogy olyan számlázó programot keressünk, ami tudja kezelni az ilyen jellegű számlákat.

Természetesen már több online számlázó is alkalmas erre. Mielőtt választunk, célszerű ennek azért utána járni, nehogy gond legyen a számlákkal, és már csak akkor tudatosuljon bennünk a baj, amikor már meg is bírságolnak minket.

Az egészségpénztári számlákhoz az a megfelelő program, amelyik felismeri a számlán a “jogi” vevőt, vagyis az egészségpénztárt, illetve az egészségpénztári tag nyilvántartási számát, és ezeket az adatokat felismerve a számlákat az egészségpénztári tagok számára elkülönítve mutassa meg.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkba, mielőtt regisztrálunk egy számlázó programba, érdeklődjünk, hogy az egészségpénztári számlákat is kezelni tudja.

Billingo.hu

Hozzászólás írása