A számítógépezés hatása az életünkre

Ma már nem lehet boldogulni számítógép nélkül. A gépek átvették a dolgok felett az irányítást, ma már mindent nagyteljesítményű szerverek segítségével végzünk, és az emberek nagy  hányada is a székében ül a napja java részében.

Gép az irodában

A kapcsolattartás, a szórakozás is a PC-khez kötődik, de a munka is. Az irodai munkásoknak különösen nehéz dolguk van, viszonylag kevés mozgással kell eltölteniük a napjukat, javarészt a monitort bámulva. A mozgásszegény életmód miatt hátproblémák, ízületi gondok és túlsúly is jelentkezhet. Fontos, hogy a mozgásszegény életvitelt kompenzáljuk, akár este vagy reggel tornázzunk, sportoljunk egy keveset.

Szemproblémák is kialakulhatnak a túlságosan sok számítógépezéstől, ügyeljünk arra, hogy mindig tartsunk elegendő szünetet a munka közben, különben a szemünk sínyli majd meg. Akik sokat foglalkoznak informatikával vagy gépekkel, azoknak ajánlatos rendszeres szemészeti szűrésen részt venni. Bár ma már rendkívül jó minőségű monitorok léteznek, mégsem ajánlott a folyamatos és megterhelő ücsörgés.

A monitor előtt ülve

A monitor előtt ülve – Még a legjobb minőségű monitorokat sem szabad hosszasan nézni, mindig tartsunk kellő szünetet

Munka után

Munka után az ember hazaér, és sajnos folytatja azt, amit munkaidőben, vagy is lerogy a számítógép elé. Ilyenkor jönnek aztán a levelezések, csevegések, filmezés és zenehallgatás, minden, amit nem lehetett munkaidőben csinálni.

Természetesen a gépezés lehet a kikapcsolódás bizonyos formája, de soha nem szabad megfeledkezni a valódi emberi kapcsolatokról. Ma már az úton is mobiltelefonoznak, tableteznek az emberek, sokszor talán túlzásba is viszik már ezeknek az eszközöknek a használatát.

Vannak dolgok természetesen, amiket nem lehet PC nélkül elintézni, és nagyon jó, hogy létezik, de ügyeljünk arra, hogy ne vegye át túlságosan az irányítást a fejünk felett.

A számítógépezés hatása az életünkre (1 hozzászólás)

  1. transis
    transis 2015-03-18 at 21:41 | Reply

    Na most én minden hétvégén gépezetk és járok hetente háromszor focira

Hozzászólás írása