Az úszás és a fürdőzés egészségre gyakorolt hatásai

Manapság az emberek nagy többsége igen stresszes életmódot él. Sokszor hiába próbálunk kikapcsolódni, sajnos nem tudjuk elengedni az idegeskedést és mikor éppen pihennénk, akkor is a hétköznapi gondokon jár az agyunk. A víz stresszoldó hatásának köszönhetően a fürdőzés kimondottan jót tehet egy olyan helyzetben mikor már tényleg ránk férne egy kis pihenés.

Az úszás teljesen kikapcsol bennünket agyilag, a pezsgőfürdőzés pedig tökéletes megoldás lehet a fáradt és fájó izomzatunknak.

Tipp: Medence építés árak

Hazánk területének 80 százaléka alatt található termálvízkészlet. Kevesen tudják de ezzel szinte egyedülállóak vagyunk világszerte. A magas hőmérsékletű termálvíz a különböző betegségekre, és a betegségek megelőzésére egyaránt alkalmas. Magyarországon több mint 90 gyógyfürdő, illetve közel 200 termálfürdő található, ahol a medencékben merülve teljesen ellazulhatunk, emellett teljesen kikapcsolódhatunk.

A víz kellemes csobogása egy különleges, meditatív állapotba képes juttatni bennünket így nem csak testileg, de lelkileg is jó hatással lehet ránk.

Egészségügyi érvek a rendszeres úszás mellett

Az úszás megnyugtat, felfrissít, és ellazít is egyben. Ezek azok a dolgok, amiket rögtön észlelünk, ahogy kiszállunk a medencéből. Ezek mellett azonban a rendszeres úszás, hosszútávon is rendkívül jó hatással van a szervezetünkre.

Úszás közben minden izmunkat kellően át tudjuk mozgatni, ennek ellenére az ízületeinket semmilyen plusz terhelés nem éri. Karjainkkal, és lábainkkal hajtjuk magunkat előrefelé a vízben, miközben a törzsizomzatunkkal stabilan tartjuk magunkat, ehhez pedig elengedhetetlen a megfeszített comb, csípő, hát, és hasizom.

Amivel az úszás, mint mozgásforma nagyban eltér más sporttól, az a légzésszabályozás, hiszen úszás közben, a vízben nem akkor veszünk levegőt, amikor szeretnénk. Külön légzéstechnikát kell gyakorolnunk, ahhoz hogy egyenletesen tudjunk úszás közben lélegezni, ez pedig rendkívül megfeszített állapotba tudja kényszeríteni a tüdőnket.

Növeli emellett az állóképességet, kalóriát égethetünk vele, javítja a testtartásunkat is, éppen ezért szakemberek szerint az úszás az egyik legalkalmasabb mozgásforma, a mozgásszervi elváltozások megelőzésére, illetve a már kialakult problémák kezelésére.

Hozzászólás írása