Érdekes összefüggés lakásunk levegőjének minősége és életminőségünk kapcsán

Hihetetlen, hogy sokan milyen kevés jelentőséget tulajdonítanak lakásuk levegőjének, főként a tisztaság tekintetében, márpedig számtalan kutatás bizonyította már a múltban, hogy otthonunk levegőjének minősége nagymértékben hozzájárul életminőségünk javításához.

Hogy miért is ennyire fontos mindez, azt az alábbiakban 10 pontra osztottan foglaltuk össze, 10 érdekes ténnyel a középpontban, amelyek talán átértékelik majd mindenkiben, hogy miért is érdemes rendszeresen szellőztetni, illetve tisztán tartani a lakás levegőjét.

1. A statisztikák szerint az európai emberek jelentős része szabad idejének 90 százalékát otthon, a négy fal között tölti alvás, vagy az általános hobbik gyakorlása céljából, tehát fontos, hogy mindig friss és tiszta levegő álljon a rendelkezésükre.

2. Az elmúlt közel 40 évben elképesztő mértékben növekedett meg világszerte az allergiás, valamint az asztmás betegek száma, ami főként annak köszönhető, hogy az emberek kevés időt töltenek a szabadban, így immunrendszerük nem tud alkalmazkodni a pollenekhez, valamint a környezet változásaihoz. Ezt rendszeres szellőztetéssel könnyen kivédhetnénk!

3. Ha egy szobában – vagy akár egy iskolai osztályteremben – rossz a levegő minőségre, az nagymértékben befolyásolhatja a tanulási és koncentrációs képességeket, fáradtságot, levertséget idézhet elő.

4. Mivel egyre több műszaki cikket viszünk be otthonainkba, a szobák légtere rengeteg műanyag- és szénrészecskékkel telítődik meg használatuk során, amelyek káros vegyi anyagok. Ez különösen igaz a gyerekszobákra is, ahol a sok játékból fakadóan alakul ki a rossz levegőminőség, ami rendkívül negatív hatást gyakorol a lurkók szervezetére és egészségére.

Érdekes összefüggés lakásunk levegőjének minősége és életminőségünk kapcsán

Érdekes összefüggés lakásunk levegőjének minősége és életminőségünk kapcsán

5. Hidegben is fontos szellőztetni, mert könnyedén kicsapódhat a belső felületeken a pára, ami penészesedéshez, avagy gombásodáshoz vezethet, ami súlyos betegségek, akár TBC kiváltója is lehet.

6. A penészesedésből kifolyólag akár súlyos, egész életünket elkísérő allergia és asztma is kialakulhat, ami mellett fáradtság, keringési problémák, és rendszeres fejfájás is sújthat minket.

7. A párás otthonok ideálisak a poratkák megjelenésének, amelyek száma szellőztetés nélkül drasztikusan megemelkedhet. A poratkára való allergia kialakulása szintén egész életen át tartó betegséget eredményezhet.

8. A beltéri levegő szellőztetés nélkül nem is gondolnánk, hogy milyen sokféle vegyi anyaggal szennyeződhet! Az öblítőkből különféle allergén anyagok, a háztartási gépekből káros gázok és egyéb vegyületek szabadulhatnak ki, amelyek károsan hatnak egészségünkre.

9. A klímák és a mesterséges szellőztetőrendszerek mellett is fontos a folyamatos, ablakon keresztüli szellőztetés, mert pláne a tisztítatlan szisztémákból rengeteg káros anyag maradhat vissza.

10. A mindennapi tevékenységek során is rengeteg káros anyagot viszünk be lakásunkba ruháinkkal és bőrünkön, amelyek lerakódnak vagy a levegőben keringenek, és csak úgy tudjuk kitessékelni őket a lakásból, ha rendszeresen szellőztetünk.

Hozzászólás írása