Kockázatok a számítógépekkel vagy képernyőkkel végzett munka során

A saját webshopok és internetes munkák hátránya, hogy a képernyő és a folyamatos ülés nem segít az egészségünkön. A korai felismerés azonban mindig jól jön. A következő tünetekre figyeljünk:

  • hátfájás (ágyéki vagy felső hát), feszültség a vállakban, a nyak alsó részén, fejfájás
  • szúró szemek, szemszárazság, hosszabb időre van szükség a fókuszáláshoz nagy távolságokra
  • lábgörcsök, kellemetlen érzés az üléskor és gyakori testtartás-változtatás

A károk hosszú távon jelentkeznek és a következők lehetnek:

  • nyaki sérv, fájdalom, görcsök, a kar funkciójának elvesztése, ágyéki sérv, hátfájás, a rugalmasság, a funkció és a mobilitás elvesztése
  • korai látásvesztés

Fontos tudni, hogy ha gyógytornászhoz kell fordulnunk, akkor már a károsodás kezdeti fázisában vagyunk, és bár enyhíthetnek rajtunk, valójában más kezébe adjuk az egészségünket. Ilyenkor a tüneteket kezeljük, nem pedig a betegség okát.

Tippek a megelőzéshez

Először is, tudatosítani kell, hogy mi történik (mennyire kellemetlen; milyen messze dolgozom a képernyőtől; milyen kicsi az, amit a képernyőn látok; hány szünetet tartok a nap folyamán, mennyi ideig tartanak és mit csinálok közben; hogyan tornáztatom az izmaimat; milyen gyakran iszom vizet napközben).

Másodszor, az egészséges testtartási szokások elsajátítása és a megfelelő szünetek beiktatása.

Harmadszor, az egészséges életmód, amely biztosítja számunkra a tónusos izmokat (a hátban, hogy a porckorongok ne viseljék el a testünk súlyát és ne sérüljenek meg) és a szemekben, hogy a különböző fókusztávolságokban megfelelően tudjanak működni), valamint a megfelelő táplálkozás, amely biztosítja számunkra a szükséges tápanyagokat és folyadékbevitelt, elkerülve a túlsúlyt.

A fentieken kívül figyelembe kell venni, hogy jobbak rövid és gyakori szünetek, miközben a fejhallgató használata segít a koncentrációban, miközben nem hallgatjuk túl hangosan. A hatékonyság szintén segíthet abban, hogy ne töltsünk el a megengedettnél több időt a képernyő előtt.

Hozzászólás írása