Hogyan párologtassunk otthonunkban?

Az illóolajok használatának egyik legegyszerűbb módja, ha pár cseppet a kerámia párologtató vizébe cseppentünk. Ezáltal hő hatására a légtérbe kerülnek az illóolajok, melyeket kellemes hangulatot adnak a térnek, adott esetben fertőtlenítik a levegőt, megnyugtatnak. Ez már csak attól függ, hogy milyen illóolajat választunk.

Egy hagyományos száraz, illóolaj mécseses kerámia párologtató nagyon hangulatos tud lenni, de az alábbiakban leírtak miatt nem ajánlatos a használata.

Az illóolaj a növény koncentrált, rendkívül összetett kivonata, amely több mint 100 különböző molekulát tartalmaz. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne melegítsük 40°C fölé, mert a magas hő hatására az illóolaj kémiai összetétele sérül és elveszíti jótékony, gyógyító hatását. Sőt, a megégetése egyenesen káros is lehet a szervezetünkre, mivel toxikus vegyületekké alakulhat át.

A kerámia párologtató nyílt láng használata miatt kimondottan tűzveszélyes, elpattanhat hő hatására, ha elfogy a tálkájából a víz és a teamécses továbbra is égve marad alatta. Gyermek jelenlétében inkább kerüljük a használatát! 

A biztonságos párologtatás érdekében használjunk Aroma Diffúzor készüléket

Az Aroma Diffúzor egy olyan párologtató készülék, mely ultrahangos technológiával frissíti a levegőt és gondoskodik a stresszoldásról, fertőtlenítésről is. Leghatékonyabb eszköz az illóolaj molekulák legsikeresebb szétoszlatására egy adott térben.

Ezek a készülékek egyre gyakrabban előfordulnak minden háztartásban, mivel nagyon hasznos eszköze az aromaterápiának és lakásod díszeként is funkcionálnak.

Az ultrahangos technológiával működő készülék víz és illóolaj keverékével használhatjuk. A Diffúzor készülék víztartályában található membrán, mikroszkopikus részecskékre porlasztja el a vizet és a készülék tetején ventilátor segítségével köd felhőt fúj ki.

Sokkal biztonságosabb párologtatást tesz lehetővé az Ultrahangos párologtatók használata, hiszen ezeket a készülékeket nyílt láng használata nélkül, elektromos hálózatról üzemeltethetjük. Nem igényel felügyeletet, gyerekszobában is alkalmazható, illetve nem károsítja az illóolajok összetevőit sem.

Illóolajok segítségével jótékony hatással vannak a kruppos köhögésre, hozzájárulnak a hörghurut elleni küzdelemhez, és segíthetnek az arcüreggyulladás megelőzésében.

Az illóolajok az aromaterápiában az alternatív orvoslás szerves részét képezik. Lehetséges felhasználásaik sokfélék, könnyen megvalósíthatók és alacsony kockázatúak.

Mik az illóolajok?

Az illóolajok a növények által előállított természetes anyagok, melyek szerves anyagokból állnak, például alkoholok, észterek, ketonok vagy terpének. Olajos konzisztenciájúak és maradványok nélkül elpárolognak. Minden illóolajban közös az intenzív illat, melyet párologtatás közben adnak ki.

Az orvostudományban az illóolajokat a mentális és fizikai panaszok kezelésének támogatására használják. Erre a célra az illóolajokat növényekből nyerik gőz desztillációval, vagy néha hideg sajtolással.

Mit nevezünk aromaterápiának?

A különféle állapotok és betegségek illóolajokkal történő kezelését aromaterápiának hívják. Az illóolajok emberre gyakorolt ​​hatását a természettudósok és a természetgyógyászok sem vitatják. Az aromaterapeuták kifejezetten fizikai és érzelmi problémák kezelésére használják őket. Az olajok az illatukon keresztül, valamint a közvetlen külső és belső használat révén fejthetnek ki hatást. Az illóolajok könnyű kezelhetőségüknek köszönhetően önkezelésre is alkalmasak.

Illóolajok hatása

Az illóolajok hatékonyak különböző betegségek ellen. A növények illóolajokat állítanak elő, hogy vonzzák a rovarokat vagy elriasszák a kártevőket, és így megvédjék a növényt a betegségektől. Ezek a hatások emberek számára is hasznosak. Az olajok közvetlenül a bőrön vagy a gyomor-bél traktuson keresztül jutnak be a testbe.

Illóolajok egyéb alkalmazási területei

Léteznek kész keverékek az aromaterápiához bizonyos panaszok esetére. Alternatív megoldásként ezeket mi is összeállíthatjuk vagy konzultálhatunk egy képzett aromaterapeutával.

Ha csak illóolajok segítségével szeretnénk kellemes szobai illatot elérni, és ezáltal hozzájárulni az általános közérzetünk javításához, akkor próbáljunk ki különböző illóolajokat vagy illatkeverékeket és figyeljük meg, hogy egy bizonyos illat milyen hatást fejt ki hangulatunkra.

Párologtatás palackból

Ha egy illóolaj palackot nyitva hagyunk az olaj önmagában elpárolog. Valószínűleg ez a módszer a legegyszerűbb módja az illatok terjesztésének egy helyiségben. A hatás fokozása érdekében az üvegbe vékony fa pálcikákat lehet helyezni, amelyek az illatot a légtérbe továbbítják. Számos illatot szintetikusan állítanak elő, ezért figyeljünk az illatok természetes eredetére.

Masszázs

A szintetikus adalékoktól mentes természetes test- és masszázsolajok elkészítése nagyon egyszerű, és csak néhány összetevőre van szükség. 

A kiválasztott illóolajokon kívül, csak egy zsíros alap olajra van szükség, amelyet ízlésünknek és bőrtípusunknak megfelelően választhatunk ki. Kezdetben tanácsos csak 2-3 evőkanál alap olajat önteni egy üres üvegtálba, hozzáadni kb. 5 csepp kívánt esszenciát és ezeket összekeverni.

Az alapolajok mind olyan zsíros olajok, amelyeket az olajos gyümölcsökből vagy magvakból nyernek a lehető legkíméletesebb hideg sajtolással. A napraforgó és az olívaolaj mellett számos más olaj is alkalmasabb saját testolajok készítésére, mint például a sárgabarackmag-, mandula- vagy jojobaolaj.

Szauna

A keringésre gyakorolt ​​hatás mellett az anyagcsere is aktiválódik. A testet a tisztító és méregtelenítő folyamatok is támogatják. Egy másik fontos tényező az immunrendszer aktiválása. A szaunás illóolajok használata kiváló módszer a fent leírt hatások fokozására.

A 100% -ban természetes összetevőket tartalmazó hagyományos illóolajok továbbra is a legalkalmasabbak a szaunázáshoz. A fenyőolaj, ezüst fenyő vagy cédrus, levendula vagy a finom virágillatok, segíthetnek a nyugodt légkör megteremtésében. A narancsolaj vagy más citrus illatok jó hangulatot teremtenek és fokozott jólétet biztosítanak.

Sok ember számára a rendszeres szaunázás a testi és lelki jólét megtestesítőjévé vált. 

Illatos fürdő

Ha teljes vagy részleges fürdőzést szeretnénk végezni illóolajokkal, akkor először keverjük össze őket egy emulgeáló szerrel, például semleges tusfürdővel, mézzel vagy krémmel, mielőtt hozzáadnánk az illóolajokat a vízhez. Ugyanez vonatkozik az illóolaj bármilyen formájú alkalmazására a bőrön.

Vannak-e veszélyek és mellékhatások?

Az illóolajok nem érintkezhetnek tiszta formában a bőrrel és a nyálkahártyákkal. Nagyon irritálóak lehetnek, ezért csak hígítva szabad őket használni. Az adagolást szintén gondosan kell megválasztani, mivel a túl magas koncentráció súlyos irritációhoz és fejfájáshoz vezethet.

Allergiás reakció

Az illóolajok esetleges allergiás reakcióinak kizárása érdekében, használat előtt először ellenőriznünk kell az illóolajok kompatibilitását. Tegyünk egy cseppet a könyök görbületébe, és várjuk meg, lesz-e reakció.

Az aromaterápiában két alapvető szabályt kell betartani:

  1. Csak 100% -ban természetes tisztaságú illóolajokat használjunk.
  2. Konzultáljunk aromaterapeutánkkal mielőtt az olajokat belsőlleg használnánk. (Az olajokat soha ne adjuk ételekhez és italokhoz, mindig hígítsuk fel például szirupban, mézben, vagy olívaolajban a túladagolás elkerülése érdekében).

Hozzászólás írása