A fogfájás otthoni kezelés

Ha hirtelen fogfájásra panaszkodunk, eszünkbe juthatnak az otthoni gyógymódok. Lehet, hogy az interneten olvastunk valamit, esetleg a nagymamánk ismételgette ugyanazt, azonban ezek a tippek mindenhol jelen vannak.

A Sanitas szerint a fogfájás gyakori okai a fertőzések, a fogszuvasodás, a sérült fogzománc, a repedt fog vagy egy gyökérprobléma szokott lenni, ami mind jó ok arra, hogy fogorvoshoz menjünk. A fogfájás elleni házi gyógymódok enyhülést hozhatnak, bár nem valószínű, hogy sokáig tartanak, és nem biztos, hogy teljesen biztonságosak és könnyen lehet foghúzás a végeredmény.

Mik a gyakori házi gyógymódok fogfájás esetén?

A legjobb esetben a fájdalmat egy egyszerű összetevővel vagy kezeléssel lehet enyhíteni. A leggyakrabban megosztott tippek a fogfájás otthoni kezelésére a következők:

Alkohol: Akár whisky, akár pálinka formájában, az alkohol tisztítja és elpusztítja a fájdalmat okozó baktériumokat, valamint az irritált szöveteket is elzsibbasztja. Az alkoholt általában közvetlenül a fájó fogra teszik, amihez egy átitatott vattapamacsot használnak.

Fokhagyma: Megölheti a fájdalmat és gyulladást okozó baktériumokat. Általában egy nyers fokhagymafej megrágásával vagy összezúzásával és a fájó pontra való felvitelével alkalmazzák.

Sós víz: A sós víz leöblítheti a fog- és ínyfájdalmat okozó kórokozókat, és enyhítheti a szöveti gyulladást. Ha naponta többször öblögetünk és gargalizálunk a sós vízzel, akkor biztosan megtapasztaljuk a hatását.

Gyógynövények: A borsmenta, a fodormenta, a fahéj és a szegfűszeg népszerű fertőtlenítőszerek, amelyek rövid időre elzsibbasztják a fájó területet. Itt viszont muszáj kiemelni, hogy az illóolajokat nem szabad közvetlenül a szájba cseppenteni, mivel túl erősek, és csak még nagyobb kárt okoznak.

Ha valami tényleg nem stimmel

Mint sok más természetes gyógymód esetében, ezek közül a legtöbbet valószínűleg a legjobb lenne megelőző jelleggel alkalmazni. A fájdalom enyhítése és a további károsodás megelőzése érdekében kezeljük az okot, ne a tünetet. Vér, duzzanat, elszíneződés és tartós fájdalom esetén azonnal fogorvoshoz kell fordulni.

Hozzászólás írása