Ezt kell tennünk, ha ellopják az adatainkat

A kiberbűnözők gyakran ismert cégeknek adják ki magukat, amit arra használnak fel, hogy megszerezzék a féltett adatainkat. Általában egy mindenki által használt cég nevében fogjuk kapni az üzeneteket, ami lehet a bank, a posta, a Netflix vagy egy kisebb telefonos szolgáltató.

A hackerek azért igyekeznek ellopni a személyes adatainkat, mert azok segítségével bankszámlát nyithatnak, átutalásokat és online vásárlásokat végezhetnek a nevünkben. Ezekben az esetekben az áldozatok akkor szokták észrevenni a lopást, amikor megkapják a számlát.

Ma mindenki ki van téve a kiberbűnözésnek, és egyetlen vállalkozás sincs a kiberbiztonság területén védve a kibertámadásoktól. Ha úgy véljük, hogy az adataink vagy a személyazonosságunk más embernél van, akkor azonnal jelenteni kell a rendőrségen.

Mi a teendő, ha valaki ellopja az adatainkat?

A Caser magazin szerint ahhoz, hogy az esetnek megfelelő gyorsasággal tudjunk cselekedni, tisztában kell lennünk a ránk váró lépésekkel. Minden esetben jobban járunk a megelőzéssel, mivel így megkíméljük magunkat a kellemetlen tapasztalattól.

Ha olyan kérést kapunk telefonon, e-mailen vagy üzenetben, amiben személyes, bizalmas vagy pénzügyi adatokat kérnek, akkor ne adjunk meg semmit. Ha kétségeink vannak, akkor vegyük fel a kapcsolatot a megnevezett intézménnyel, hogy ők maguk mondják el, ha tényleg küldtek valamit.

Ha azonban már rákattintottunk arra a gyanús linkre, és megadtuk az adatainkat, akkor mindenféleképpen jelentenünk kell a rendőrségen. Azonnal fel kell hívnunk a bankot, hogy zárolni tudjuk a számlánkat, bár a legtöbb telefonos applikációban ez bármikor megtehető. Ezen túlmenően a helyzet tisztázásáig minden más banknál vezetett számlát és kártyát is zárolnunk kell.

A következő lépés, hogy a lehető leghamarabb megváltoztassuk a jelszavainkat. Az új jelszavaknak kis- és nagybetűket, valamint számokat és szimbólumokat kell tartalmazniuk, és nem szabad a legkézenfekvőbb kombinációkat, például a születésnapunkat megjeleníteniük. Ha a lopás a közösségi médiában történt, akkor azonnal jelentsük feléjük az incidenst.

Hozzászólás írása