A gazda felelőssége a háziállat egészséges életmódja

Ugyan soha nem látott népszerűségnek örvend manapság az emberek között a házi kedvencek tartása, a hedonista társadalom azonban a legtöbb esetben inkább az aktuális trendek miatt vásárol például kutyát vagy macskát, esetleg más egzotikus állatot.

Amint azonban megkapják, amire vágytak, néhány hét vagy hónap után, amint elmúlt az újdonság varázsa, az állat nem kap megfelelő figyelmet, és nem csak az alapvető törődésre nem futja a gazditól, hanem arra sem, hogy például biztosítsák neki a megfelelő mozgásigényt, esetleg az egészséges életmódot. Márpedig ez minden esetben az állattartók felelőssége!

Gyógymódok állatok számára: patika

Az emberekhez hasonló folyamatok zajlanak le az állatokban is

Megdöbbentő, de a legfrissebb kutatások szerint a háziállatok, és kivétel nélkül, tehát nem csak a kutyák és a macskák, hanem az egzotikus kis kedvencek esetében is megfigyelhető az a jelenség, miszerint az állatok egyszerűen átveszik az emberekre jellemző civilizációs betegségeket. Mindezt gyakran kényszerből, kényelemből, nem ritkán pedig tudatlanságból, hiszen az emberek természetellenesen tartják és táplálják állataikat, ami nagyon sok egészségügyi problémához vezethet. Ennek köszönhető, hogy ma már a háziállatok esetében is egyre súlyosabb problémát okoz például a stressz, az elhízás, hovatovább még a cukorbetegség és az allergia is, amelyek rendkívüli módon keseríthetik meg a kérdéses betegségekkel szemben védtelen állatok mindennapjait.

A gazda felelőssége a háziállat egészséges életmódja

A gazda felelőssége a háziállat egészséges életmódja

A fogságban tartott állatok esetében a táplálkozási eredetű problémák közül évekkel ezelőtt az éheztetés állt az élen, azonban ma már a túltáplálás legalább olyan jelentős gondot okoz, a hidegvérű fajok esetében – ilyenek a kígyók, a békák és más kétéltűek – pedig a bezártság egy olyan szociális stresszt idéz elő, amelynek következtében vagy egyáltalán nem fogadnak el ételt, vagy túleszik magukat. A kutyák és a macskák esetében szintén korunk lépfenéje, a különféle idült betegségek – például rák – okozhatnak kóros lefogyást, étvágytalanságot és idő előtti halált.

Az elhízás a legnagyobb gond

A legnagyobb problémát ugyanakkor még mindig az elhízás okozza, amely egyre gyakoribb az egzotikus kisállatok között is. A leggyakoribb oka a túletetés mellett a kevés foglalkozásból, ezáltal a minimalizált mozgásból fakad, de a direkt nassoltatás is komoly gondokat okoz. Érdemes tehát inkább rostban gazdag étrendet kidolgozni kedvenceink számára, kisebb fejadatok és rendszeres testmozgás társaságában, hiszen ez utóbbi nem csak állatunknak, hanem nekünk is bizonyosan jót tesz majd.

Érdekes megfigyelés, hogy miközben folyamatosan növekszik az emberek átlagos életkora, ezzel egyetemben emelkedik a kutyák és a macskák életkora is, amivel rengeteg új típusú, korábban nem ismert betegség válik általánossá. Ilyenek a kisállatoknál tapasztalt öregkori idegrendszeri bántalom, a szív- vagy veseelégtelenség, a magas vérnyomás, a mozgásszervi panaszok, vagy éppen a daganatos megbetegedések.

Hozzászólás írása