Egészséges otthont szeretnél? Ezeket a hibákat küszöböld ki!

Az egészséges és tiszta otthon minden ember számára az egyik legfontosabb cél – legalábbis normális esetben –, így bizonyára mindenki arra törekszik, hogy környezete egészséges maradjon, ezáltal legyőzze lakásában a különféle allergéneket, mint amilyen a por, a penész, az allergének, vagy éppen a különféle szennyezőanyagok. Ha mi is erre vágyunk, az alábbi hibákat és problémákat érdemes kiküszöbölni a cél érdekében!

1. Nagyon keveset foglalkozunk az egészség szempontjából a poratkákkal, márpedig rendkívül nagy károkat okozhatnak szervezetünkben. Rengeteg ágyneműben például csak úgy hemzsegnek a poratkák, mivel azokat évente egyszer, ha kimossuk, lévén mindig inkább csak friss huzatot húzunk rájuk. Ez utóbbi egy jó megoldás lehet a poratkák ellen, azok ugyanis nem jutnak át a szöveten, és nem károsak egészségünkre sem.

Ne felejtsd el, hogyha tüzelsz, szerelj fel szénmonoxid érzékelőt! – Hogyan? – Különben súlyos egészségügyi problémák lehetnek, vagy bele is halhatsz nélküle.

2. Szintén a porhoz kapcsolódik, de más szennyeződésekhez is, hogy a legtöbb ember a porszívózáshoz olyan készüléket használ, ami vagy kiöregedett, vagy csak egyszerűen rossz a szűrője. Ha azt akarjuk, hogy kiszűrjük a legapróbb porszemeket is, és azok ne jussanak vissza a lakás légkörébe, akkor nagy hatékonyságú levegőszűrőt kell tennünk a porszívóba, ami az otthoni tisztaság egyik legfontosabb lépése.

3.Ha van légkondicionáló az otthonunkban, ne feledkezzünk meg rendszeres tisztításáról. Az ilyen szerkezetekben ugyanis penész és különféle gombák, valamint egyéb kórokozók is megragadhatnak, amik nem csak a gép élettartamát rövidítik meg, hanem rendkívül fertőző betegségeket is elkaphatunk tőlük.

Egészséges otthont szeretnél? Ezeket a hibákat küszöböld ki!

Egészséges otthont szeretnél? Ezeket a hibákat küszöböld ki!

4. Szintén komoly probléma lehet, ha a fürdőszobát nem szellőztetjük rendszeresen, hiszen a felgyülemlett pára és nedvesség a baktériumok, a fertőzések és a penész legjobb melegágya. Ha nincs ablak, építsünk be szellőztető rendszert, de soha ne hagyjuk, hogy a pára lecsapódjon, mert a fürdőszobából egy nagy baktériumtenyészet válhat.

5. Tény és való, hogy a szőnyeg a legotthonosabb berendezési tárgy, azonban az egészség szempontjából nem túl szerencsés választás, pláne nem a túl hosszú szálú vagy szőrmés változatban. Ezek ugyanis nagyon nehezen tisztíthatók, és leginkább csak a por, valamint a szennyeződések megfogására alkalmasak. Az ilyen szőnyegeket vagy dobjuk ki, vagy tisztítsuk őket gyakrabban.

6. Ha túl sok a textil egy adott helyiségben, az szintén a kórokozók egyik melegágya lehet. A szövetekbe, így a függönyökbe, a kanapékba, a díszpárnákba és egyebekbe ugyanis a por, a baktériumok és az egyéb szennyeződések megragadnak, és káros hatásaikat akár évek múltán is kamatoztathatják.

7. Ha penészes falat találsz otthonodban, akkor általában már nagy a baj, hiszen rengeteg élősködővel osztod meg lakásod levegőjét. Ne halogasd az eltávolítást, mindig cselekedj azonnal, gyorsan és hatékonyan, a penésznek ugyanis nem maradhat helye egyetlen lakásban sem! A legjobb, ha ilyenkor nem csak lekezeled a kérdéses falat, hanem le is meszeled újra.

Hozzászólás írása