A takarítás fontossága az egészségünk megőrzésében

Az emberi szervezet egészségében elengedhetetlen szerepet játszik a rendszeres takarítás. Szüleink úgy tanították, hogy a lakásban mindig fentről lefelé haladjunk, ne csak portalanítsunk, hanem fertőtlenítsük a tárgyakat. Vannak olyan emberek, akik szinte sterilizálják a környezetüket, és vannak olyanok is, akik legyintenek egy-egy koszosabb felületre.

Egyiküknek sincs igazuk, meg kell találni azt az arany középutat, amelyik a tisztaságunkat tartja előnyben, mégsem megy át extrém fokozatba.

A takarítás és a rend a lelki egészségünknek is segít. Ha otthon vagyunk, és azt látjuk, hogy a padlón egy kifolyt kávé folt van, az ülőgarnitúrára mosatlan ruhák tömkelege, a konyhában pedig koszos tányérok, akkor a kedvünket is elveheti a takarítástól.

Egy tiszta lakás jó érzéssel tölti el mind a vendégeket, mind azokat, akik ott élik a mindennapjaikat. Már nem csak a fizikai egészségünk érdekében kell takarítani, hanem a lelki béke miatt is, ami nagyon könnyen összeomolhat.

Így könnyíthetünk a terhen

Egyik jó tipp arra, ha nem akarunk túl sokat takarítani az életünk leegyszerűsítése lehet. Szerezzünk be olyan bútorokat, amik nem rendelkeznek nyitott polccal, így a portalanítással sem kell bajlódnunk. Dobáljuk ki a felesleges holminkat, esetleg ajándékozzuk el őket. Próbáljuk meg tisztán tartani a padlót, ha kell, mindennap legalább felsöpörni, főleg, ha háziállat van a lakásban.

Az egyszerű élettel kevesebb takarítanivalónk lesz, így nem fogunk előre megijedni a hosszú óráktól.

A padló takarításához mindig alkalmazzunk megfelelő tisztítószereket. A fafelületre különösen figyeljünk, ne mossuk fel bő vízzel, és csak speciális tisztítószerrel takarítsuk le. A járólap szinte mindent kibír, de mindig vigyázzunk a fugára.

Linóleumhoz szintén találunk megfelelő tisztítószert. Ezek a lépések ragyogóvá fogják tenni a padlónkat, és nem fog kopottas hatást elérni, ezáltal tovább tudunk benne gyönyörködni. A mop használata szintén gyorsítja a takarítást, és ma már takarító robotot is beszerezhetünk, aki helyettünk törli fel mindennap a padlót.

Támogató: A padlokontroll.hu – a betoncsiszolás szakértője

Hozzászólás írása