Az egészséges életmód és a merevedési zavarok

Az emberi test bonyolult szerkezet, minden mindennel összefügg. Így amikor valaki merevedési zavarokat tapasztal, nem árt megvizsgálni, hogy egészséges életmódot folytat-e. Fontos leszögezni, hogy ha alkalmanként jelentkezik a probléma, akkor az nem feltétlenül ad okot az aggodalomra, azonban, ha folyamatosan, azzal már foglalkozni kell.

A folyamatos merevedési zavar ugyanis stresszt okoz, befolyásolja az önbizalmat, hozzájárul a párkapcsolati problémákhoz. Sok esetben a merevedési zavar egy alapbetegség következménye, ezért mindennél fontosabb szakemberhez fordulni, aki feltárja a problémát.

Kockázati tényezők

A háttérben lehet például szívbetegség, érelmeszesedés, magas koleszterinszint, magas vérnyomás.  Az elhízás is kockázati tényező, mint ahogy a fokozott inzulinszinttel és magas koleszterinszinttel, és derék körüli zsírral járó állapot. A Parkinson-kór, a szklerózis multiplex is okozhat merevedési zavarokat, mint ahogy bizonyos vényköteles gyógyszerek állandó, tartós szedése is.

És akkor még nem is beszéltünk a dohányzás, az alkoholizmus és a drogfogyasztás következményeiről, melyek túl azon, hogy szervezetünk egészét károsítják, kihatnak a merevedési zavarokra is.

A merevedési zavarok hátterében pszichológiai okok is állhatnak, az agy ugyanis kulcsszerepet játszik az erekciót kiváltó fizikai eseménysorozat elindításában, ami a szexuális izgalom érzésével kezdődik. Sok dolog megzavarhatja a szexuális érzéseket, okozhatja vagy épp súlyosbíthatja a merevedési zavarokat. Így a stressz, a depresszió, szorongás, a rossz kommunikáció a felek között, vagy a meglévő párkapcsolati problémák.

A merevedési zavar megelőzésének legjobb módja az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, valamint a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás mellőzése. És a testi egészség mellett ugyanígy a lelki egészség is fontos, kerülni kell lehetőség szerint a stresszt, a párkapcsolat egészségéhez pedig a nyílt kommunikáció elengedhetetlen.

Hozzászólás írása