Elindult a világ eddigi legnagyobb napelem-farmja

Amerika az utóbbi években elképesztő fejlesztéseket hajtott végre a napelemes rendszerekre, illetve a megújuló energiákra való átállás kapcsán, ebből kifolyólag több rekordméretű beruházást is elindítottak. Ezek közé tartozott az Kaliforniában megtalálható Topaz kisvárosa mellett létrehozott napelem-létesítmény is, amely a több mint 500 megawattra képes teljesítményével kiérdemeltre a világ eddigi legnagyobb napelem-farmjának címét.

Elképesztő méretek az óriási teljesítmény mellé

A hatalmas napelem-farmot a First Solar építette fel mintegy két esztendő alatt, összesen 2,5 milliárd dolláros befektetéssel, ami már az összeg tekintetében is a világ eddigi legnagyobb napelemes projektjeként tartható számon. Az IFL Science beszámolója szerint az egész létesítmény közel 25 négyzetkilométernyi földterületen helyezkedik el, amelyre mintegy 9 millió napelemes panelt helyeztek el a szakemberek. Korábban egyébiránt szintén Kaliforniában, a Topaztól nem messze elhelyezkedő Ivanpahban létesített naperőmű volt a világ eddigi legnagyobbja, de a Topaz minden tekintetben túltesz elődjén.

Egyrészt például 550 megawatt teljesítményre képes, szemben a korábbi naperőmű 392 megawattos maximumával. Ezen túlmenően a Topaz sokkal természetesebb, modernebb megoldásokat alkalmaz, amelyek kevésbé kártékonyak a környezetre, ellentétben az Ivanpah megoldásával, ahol tükrök segítségével irányítják a napfényt a központi helyekre, ami megzavarhatja többek között a környék élővilágát, különös tekintettel a madarakat. A Topaz elképesztő teljesítménye, avagy az 550 megawatt energia egyébiránt 160 ezer átlagos háztartás folyamatos áramellátását képes biztosítani, méghozzá jelentősebb károsanyag-kibocsátás nélkül. Csak összehasonlításként: egy ekkora volumenű hagyományos áramfejlesztő évente 377 ezer tonnányi szén-dioxiddal terheli meg a Föld egészséges élővilágát.

napelem

napelem

A háttérben egyébiránt már épül egy minden eddiginél nagyobb naperőmű is Amerikában, szintén Kaliforniában. Az egyelőre még csak félgőzzel működő Solar Star napelem-farm a jelenlegi tervek szerint közel 600 megawatt energiát tud majd termelni, de jelenleg még nincs készen, így „mindössze” valamivel több mint 300 megawattal tudja megsegíteni az amerikai hálózatot.

Mindeközben Magyarországon

Mindeközben Magyarországon is folynak óriási beruházások, így példának okáért Pécsen kerül megépítésre Közép-Európa eddigi egyik legnagyobb naperőműve, amely 7 megawattos teljesítményre képes. Noha ezzel az értékkel eltörpül az amerikai óriások mellett, de a 3,5 milliárdos beruházás így is jelentős előrelépésnek tekinthető a hazai viszonylatokat tekintve. A naperőmű a tervezet szerint december közepére készülhet el egy 20 hektáros területen, és még abban a hónapban be is kapcsolódhat a villamosenergia-rendszerbe, így hazánk egy újabb lépést tett a környezettudatos, élhetőbb jövő irányába.

Hozzászólás írása